Кадиев посочи най-големия проблем на депутатската заплата

Не е толкова размерът й, колкото защо се получава без да ходиш на работа, каза той

Кадиев посочи най-големия проблем на депутатската заплата | StandartNews.com

Най-големият проблем на депутатската заплата е не толкова размерът й, колкото защо се получава без да ходиш на работа. Това каза в предаването „Тази сутрин“ Георги Кадиев.

По думите му по правилата на парламента дори без да стъпиш на работа и без да имаш разрешение от председателя, вземаш една трета от заплатата си.

„Ако пък получиш разрешение, както Пеевски получаваше, то е уведомителен режим, просто пишете: „Няма да бъда на работа следващия месец поради лични проблеми”, получавате 100%. И тогава човек си задава въпроса – добре, средният българин работи на 8-часов работен ден и му броят минутите, в които е на работа, защо народният представител може да взема каквото и да е парче от заплатата си, без изобщо да стъпва там”, каза Кадиев.

Социалният антрополог Харалан Александров допълни, че едно от най-интересните разминавания в българското общество е, че ние "продължаваме да имаме манталитета на бедни хора, продължаваме да се оплакваме и да се окайваме, а поне последните 20 години сме в постоянен възход".

„Ние успяваме да държим за себе си версията за бедняци, за хора, които са жертва на корупция, които са ограбени, които все нещо не им се е получило, при положение, че живеем доста разгулно. Масово хората инвестират в недвижимости, като символ на социален статус. По тази причина ние постоянно си мерим статусите кой има по-голяма къща, кой има повече къщи, кой има къща в по-престижен и богат град. В този смисъл ние опитомяваме, доместицираме политическата каса, като я вкарваме в това постоянно съревнование. Българите постоянно се съизмерват с политиците и това е така поради липсата на йерархия, поради липсата на аристокрация".

По думите на Александров ние отказваме да признаем неравенствата:

„Имаме много дълбок проблем със съревнованието. По тази причина идеалният образ на българския политик е някакъв беден, изстрадал, всеотдаен човек, който на полза роду денонощно се блъска. Корнелия Нинова най-много съответства на този образ, коментира социалният антрополог.

Според Кадиев хората трябва да са наясно, че политиците са отражение на обществото и не могат да са по-различни.

„Ако обществото масово крие доходи, ако взема пари под масата, за да не плащат осигуровки, естествено, че политиците ще правят същото нещо и това няма как да се спре”, каза той.

„Част от функцията на политиците е през тях ние да мразим своите лоши страни. Ние постоянно проектираме върху тях нашата алчност, завист, проклетия и лакомия, за да можем да се освободим от тези си лоши характеристики и да ги нахейтим в лицето на бедните политици. Добре е да си даваме сметка за това как употребяваме политиците, а не постоянно да се оплакваме, че те ни употребяват не по предназначение. И е много добре политиците да са наясно с тази психологическа динамика, която е много тежка”, отбеляза Харалан Александров. 

Относно декларираните доходи и имущество на политиците Харалан Александров каза, че картината е успокояваща, защото виждаме заможни хора в по-голямата си част.

„Социологическият факт, който стои зад това е, че ние имаме вече общество с ясно класово разслоение и очевидно, че политическият елит се рекрутира от горните слоеве на средната класа и от бизнес класата, като доста варират тези суми и собствеността на съответните политици. Имаме предприемач, в лицето на министъра на транспорта Събев, който заслужено е богат. Има хора, които също са впечатляващо заможни без да е много ясно откъде и точно как са го постигнали това, но със сигурност тези въпроси ще стоят в обществото. Но големият въпрос е защо е толкова важно за нас колко са богати политиците", заяви Харалан Александров.

По думите му в богатите общества да си богат е повод за гордост, това е нещо, което носи доверие и обратно – в бедните общества богатството е много подозрително.

Според него ние сме някъде по средата:

„Една част от българите продължават да разглеждат богатството на политиците като повод за завист и ги прави много подозрителни към тях, а друга част – обратно – приветстват това, че имаме представители на заможните класи във властта”, каза социалният антрополог.

Георги Кадиев заяви, че е много скептичен към качеството на тези декларации:

„Те по никакъв начин не показват пълната картина. Има достатъчно законни начини да скриете имущество и куп незаконни. Примерно, законен начин е цялото имущество да бъде на фирмата, която имате, а вие декларирате просто едни дялове. Тук никой не оценява акциите. Вие просто декларирате 20 процента от дружество Х или 100% от дружество Y. Това дружество дали има 100 имота, дали има 1 имот, никой не знае. Може това да са милиони или милиарди. Според мен стойността на акциите на транспортния министър е много по-голяма от всички доходи, които е декларирал. (…) Може да прехвърлите имущество на децата си, които са над 18 г., те са друго семейство, край, излизате от имотната декларация, можете да направите офшорна компания”.

Кадиев допълни, че е против публикуването на тези декларации, защото така се създават жълти новини. Той каза още, че в списъка има над 10 000 души и КПКОНПИ няма ресурса да ги проверява.

„В условия на обедняване, каквото започва в България, и по всичко си личи, че няма да спре скоро, хората ще станат още по-чувствителни към тази материя и това води до много големи проблеми относно публичната оценка за качествата на политиците”, отбеляза Харалан Александров.

По думите му никой не вярва на това, което политиците казват:

„Една от причините за това е, че ние много се стараем да направим така, че те да са крайно неблагонадеждни включително като се занимаваме денонощно с техните собствености”, отбеляза Александров.

Според Кадиев хората, които вземат решения, трябва да са независими финансово.

"В общество, в което не можем да диференцираме предприемачеството от политиката, влизането в политиката много често се разглежда като предприемачески проект", обясни Харалан Александров:

По думите му като цяло българското общество е убедено, че е управлявано от по-лошата в морално отношение част от населението, а не от по-добрата.

"Това в дългосрочен план е предизвестена катастрофа. Няма как да си убеден, че тези, на които си делегирал властта, искат да те ограбят, искат да забогатеят за твоя сметка и да вървят нещата в едно общество”, отбеляза социалният антрополог.

Георги Кадиев допълни, че според хората политиката е най-добрият бизнес:

„Защото масово в политиката влизат хора, които са се провалили някъде другаде и си намират работа там и е пълно с такива”, каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай