Из­вън­ред­но по­ло­же­ние пред­по­ла­га из­вън­ред­но го­во­ре­не

Об­щес­тво­то се раз­де­ли на две да­ли тряб­ва да се из­пол­зва реч, ко­я­то вну­ша­ва страх, каз­ва доц. На­деж­да Ста­ля­но­ва

Из­вън­ред­но по­ло­же­ние пред­по­ла­га из­вън­ред­но го­во­ре­не | StandartNews.com
  • Об­щес­тво­то се раз­де­ли на две да­ли тряб­ва да се из­пол­зва реч, ко­я­то вну­ша­ва страх, каз­ва доц. На­деж­да  Ста­ля­но­ва

Ту­луп. То­ва бе по­ред­на­та ек­зо­тич­на ду­ма, ко­я­то пре­ми­е­рът Бой­ко Бо­ри­сов вка­ра в по­ли­ти­чес­кия реч­ник след гла­ва­на­ци, мар­ги­на­ли, ми­сир­ки, на­ко­кър­жва­не и дру­ги. "Ето, и днес ще има съ­ве­ща­ние на пра­ви­тел­ство­то и ща­ба. Ве­чер в 12 ч. ми док­лад­ват кол­ко са за­ра­зе­ни­те и по­чи­на­ли­те. Сут­рин в 7 ч. сме тук. То­ва е без зап­ла­ща­не, без съ­бо­та, без не­де­ля, без по­чи­вен ден, до­ка­то ня­кои ту­лу­пи спят до обед и  пос­ле ми пи­шат пос­то­ве и ми за­да­ват въп­ро­си", ко­мен­ти­ра на не­де­лен бри­финг пре­ми­е­рът. И от­при­щи въп­ро­си­те как­то кои са ту­лу­пи­те, та­ка и как­во оз­на­ча­ва са­ма­та ду­ма - ту­ло­ви­ще, скок от фи­гур­но­то пър­за­ля­не или ар­ха­ич­но на­и­ме­но­ва­ние на ко­жен мях. "Стан­дарт" по­тър­си про­фе­си­о­нал­но­то мне­ние на ези­ко­ве­да доц. На­деж­да Ста­ля­но­ва от СУ за ети­мо­ло­ги­я­та на ду­ма­та и го­во­ре­не­то по вре­ме на кри­за.

ЕТО КАКВО КАЗВА ПРЕД ВЕСТНИК СТАНДАРТ

- Доц. Ста­ля­но­ва, как­во е зна­че­ни­е­то и ети­мо­ло­ги­я­та на ду­ма­та "ту­луп", упот­ре­бе­на на един от бри­фин­ги­те от пре­ми­е­ра?

- Ду­ма­та "ту­луп" е ста­ро на­и­ме­но­ва­ние, ос­та­на­ло в ди­а­лек­ти­те, за на­зо­ва­ва­не на мях от ко­жа. В съв­ре­мен­ния ни език тя е ха­рак­тер­на за раз­го­вор­на­та, би­то­ва­та реч и се из­пол­зва за на­зо­ва­ва­не на де­бел, сла­бо­под­ви­жен чо­век, ка­то но­си пре­неб­ре­жи­тел­но и обид­но от­но­ше­ние на го­во­ре­щия към обек­та на не­го­во­то из­каз­ва­не.

- Как се про­ме­ня ези­кът на по­ли­ти­ци­те по вре­ме на из­вън­ред­но­то по­ло­же­ние?

- Как­то всич­ки се убе­дих­ме, из­вън­ред­но по­ло­же­ние пред­по­ла­га и из­вън­ред­но го­во­ре­не. В на­ча­ло­то му с из­не­на­да и ин­те­рес за­бе­ляз­вах­ме, че по­ве­че го­во­рят хо­ра ек­спер­ти, да го ка­жем раз­го­вор­но, с ня­кол­ко бук­ви пред име­на­та - то­ест до­цен­ти, про­фе­со­ри, уче­ни. Те не са по­ли­ти­ци и пуб­лич­но­то им по­ве­де­ние е раз­лич­но от то­ва, ко­е­то сме виж­да­ли. От дру­га стра­на, пан­де­ми­я­та, на ко­я­то сме сви­де­те­ли и по­тър­пев­ши, е ек­стрем­на си­ту­а­ция, в ко­я­то и пуб­лич­ни­те вер­бал­ни пос­ла­ния ня­ма как да бъ­дат ка­то в "мир­но вре­ме". Раз­би­ра се, на всич­ки ни нап­ра­ви впе­чат­ле­ние ре­то­ри­ка­та на зап­ла­ха­та, стра­ха, ог­ра­ни­чи­тел­ни­те мер­ки. Тя се въз­прие не­ед­ноз­нач­но - об­щес­тво­то ни се раз­де­ли на две по от­но­ше­ние на то­ва да­ли е ред­но, умес­тно да се из­пол­зва реч, ко­я­то вну­ша­ва страх.

- От­кри­ва­те ли по­ве­че аг­ре­сия и но­ви ду­ми?

- Аг­ре­си­я­та в по­ли­ти­чес­ко­то го­во­ре­не не е не­що но­во и из­клю­чи­тел­но. Съ­ща­та тен­ден­ция се наб­лю­да­ва и се­га, с "прех­вър­ча­не­то на ис­кри" меж­ду ин­сти­ту­ци­и­те и меж­ду от­дел­ни пуб­лич­ни лич­нос­ти, да­же и със­ло­вия. Не са но­ви за бъл­гар­ския език, но до­се­га бя­ха в пе­ри­фе­ри­я­та ду­ми ка­то ка­ран­ти­ни­рам, пан­де­мия и др. Те ве­че са в ак­тив­ния реч­ник на все­ки бъл­га­рин.

- Ка­то пре­по­да­ва­тел, как при­е­ма­те ве­ро­ят­нос­тта при Вас да дой­дат сту­ден­ти с нев­зет до края уче­бен ма­те­ри­ал? И как бих­те ком­пен­си­ра­ли лип­си­те?

- Ня­ма как при мен да се яв­ят сту­ден­ти с нев­зет ма­те­ри­ал, за­що­то аз, как­то и всич­ки ко­ле­ги, пре­по­да­ва­ме учеб­ния ма­те­ри­ал, да­же и в ре­ал­ни­те ча­со­вое по прог­ра­ма. Мно­го пре­ди из­вън­ред­но­то по­ло­же­ние и пан­де­мич­на­та об­ста­нов­ка СУ има въ­ве­де­на елек­трон­на плат­фор­ма, ко­я­то поз­во­ля­ва пре­по­да­ва­не в ре­ал­но вре­ме, с кач­ва­не на ре­сур­си, оп­ре­де­ля­не на ин­ди­ви­ду­ал­ни за­да­чи, със сис­те­ма за ин­ди­ви­ду­ал­но оце­ня­ва­не. Смея да твър­дя, че ни­кой наш сту­дент не е още­тен по ка­къв­то и да би­ло на­чин. С все­ки сту­дент под­дър­жам кон­такт, плат­фор­ма­та му­дъл поз­во­ля­ва то­ва, как­то и всич­ки дру­ги на­чи­ни за кон­такт - мейл и ме­син­джъ­ри. В то­зи сми­съл дис­тан­ци­он­но­то обу­че­ние в нас­то­я­ща­та си­ту­а­ция е ус­пеш­но, ма­те­ри­а­лът ще бъ­де пре­по­да­ден.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай