Извънредно! Ученици в капан на Южното Черноморие

Предприета е незабавна евакуация

Извънредно! Ученици в капан на Южното Черноморие | StandartNews.com

В хотелски комплекс  в къмпинг "Нестинарка" край курортното селце Царево е блокирана голяма група ученици от средното пловдивско училище училище "Екзарх Антим Първи"

С учениците, които са от трети, четвърти и шести клас, има и седем учители. Родителите им са уведомени и ръководството на училището постоянно държи връзка с тях. На този етап от кризисния щаб в Царево препоръчват децата да не напускат сградата.

Групата от 70 деца от Пловдив е била евакуирана на по-високите етажи тази сутрин, когато водата започнала да залива приземните помещения на хотела.

"Направихме ги на групи, като във всяка група трябваше да има възрастен - учител или възрастен човек с тях, който да накара децата да са спокойни и да запазят самообладание. Предприехме принудително спиране на електричеството в хотела. Трябва да ограничим достъпа. Никой да не излиза от хотела, понеже целият двор беше залят, всички улици, реката, която е точно в съседство до хотела, излезе от своето корито и просто нямаше как изобщо да се ходи. Говорим за вода над метър и 20, 30", обясни управителят на хотела Димитър Йовнов.

Като чули тревожните новини от Царево, родителите започнали да звънят на телефоните на децата. Първоначално Ангелина не успяла да се свърже с дъщеря си и се притеснила.

"Телефонът ѝ беше изключен и това ни притесни, писах в Инстаграм и тя ми звъня през Инстаграм и ми прати кадри. Тя психически е стабилна. Децата са видимо спокойни и е добре и ние да не им създаваме допълнителна паника с нашите реакции от тук", каза Ангелина Харизанова.

Ръководството на училището е в постоянен контакт с възпитателите на групата. На всеки 30 минути получават информация от кризисния щаб в Царево и уведомяват родителите през електронния дневник.

"Децата са настанени на 4 етаж, пети на хотела, това е едно сигурно място, имат вода, допълнителна храна. Ние сме ги инструктирали да са готови с една чантичка с най-необходимото, багажът е подготвен за напускане на хотела. Така, че всичко е наред и няма нещо, което да буди тревога. Колегите са плътно до тях, създадена е организация, при която да се пести на техните телефони, да си изключат данните за интернет, за да се чуват с родителите", заяви Катерина Василева – директор на ОУ "Екзарх Антим Първи" - Пловдив.

По препоръка на пожарната и Гражданска защита не е предприета незабавна евакуация. Изчаква се безопасен момент, докато водата се оттегли.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай