Петък,

Изненада за пенсионерите! Какви са условията

От: Редактор -
10719
Изненада за пенсионерите! Какви са условията
A
A
A

Много важна промяна за пенсионерите се очаква да бъде въведена в близко време у нас.

Частните фондове ще изплащат европейски допълнителни пенсии при условия, сходни с тези, предвидени за националния доброволен пенсионен продукт, т.е. плащането на европейската пенсия ще е обвързано с придобиването на право на пенсия за осигурителен стаж и възраст по общия ред у нас, предвиден в Кодекса за социално осигуряване. Това предвиждат промени в кодекса, внесени в Народното събрание.

Паневропейският персонален пенсионен продукт е индивидуален непрофесионален пенсионен продукт, за който дадено осигурено по ПЕПП лице доброволно сключва договор с оглед на своето пенсиониране. Тъй като ПЕПП следва да предоставя дългосрочно натрупване на капитал, възможностите за ранното изтегляне на натрупаните пари следва да бъдат ограничени и могат да бъдат свързани с неблагоприятни последици.

Предвид доброволния характер на осигуряването по ПЕПП, по желание на осигуреното лице фондът може да извършва пенсионно плащане, когато лицето не е придобило право на пенсия за осигурителен стаж и възраст (например при липса на достатъчно натрупан осигурителен стаж) и  при навършване на възрастта за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст по чл. 68, ал. 1 от КСО или до 5 години преди навършване на тази възраст.

С предложените промени в КСО е включено изискване лицата, които имат право на едно или повече плащания по ПЕПП, при смърт на осигуреното лице да бъдат определени в договора за ПЕПП. Когато в договора няма определени лица, дължимите средства се изплащат съгласно Закона за наследството. Формата и размерът на плащанията, които имат право да получат наследниците, се определят в договора за ПЕПП, пише Pariteni.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com