Вторник,

Изненада. Руснаци напират за БГ паспорт

От: СТАНДАРТ -
Изненада. Руснаци напират за БГ паспорт
A
A
A

Двойно повече желаещи да станат български граждани са отчетени през 2020 година. Справка на президентската администрация сочи, че на основание „обща натурализация“ са подадени молби от Русия, Армения, Виетнам, Ливан, Сирия и Иран, съобщи Нова тв. Експерти обясняват тенденцията с бежанската вълна, след ескалация на напрежението в Близкия изток. Резултатът - миналата година българско гражданство са получили малко над 18 400 души.

Според арабиста Владимир Чуков много мигранти виждат в България сигурност, особено ако бягат от конфликтни точки като Сирия или пък Иран. „Първият дивидент, който предлага нашата държава, това е спокойствие и сигурност. Само си помислете какво е в момента в Близкия изток“, коментира той.

Според наблюдатели България все по-често се превръща не в транзитна, а в крайна дестинация. „Чел съм сърцераздирателни истории какво е било в Харманли, какво е било в другите бежански лагери… България, за съжаление, ще поема своята част и своя риск от транспортна коридорна държава в държава с крайна дестинация“, казва проф. Владимир Чуков.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички