Излюпиха се първите соколчета в Сакар

Излюпиха се първите соколчета в Сакар | StandartNews.com

След десетилетия, в които се считаше, че белошипата ветрушка, известна още и като „малък сокол", не се размножава у нас, колонията в сакарското село Левка укрепва и първите малки за тази година вече се излюпиха. Първите 5 соколчета се излюпиха в края на миналата седмица. Техните родители загнездиха в изкуствена гнездилка, специално поставена от екипа на Зелени Балкани в рамките на проект за възстановяване на белошипата ветрушка.

Преди малко повече от месец дивите ветрушки снесоха яйца и до момента природозащитниците с нетърпение очаквахме тяхното поколение.

В гнездилка №1, както условно е обозначена, успешно са се излюпили всичките 5 яйца, снесени от двойката белошипи ветрушки. Очаква се през следващите дни и другите гнездящи в района птици да излюпят своите малки.

През тази година, в колонията в Сакар бяха регистрирани поне 9 двойки, от които 8 загнездиха. Всички те гнездят в изкуствени гнездилки, монтирани в района на Модула за освобождаване и адаптация на белошипи ветрушки. Той е част от проекта на Зелени Балкани, изпълняван с подкрепата на европрограмата LIFE.

Успешното размножаване на белошипите ветрушки, които живеят на свобода в района, е от изключителна важност за укрепването и стабилизирането на новосформираната колония на вида в защитена зона „Сакар", част от екологичната мрежа НАТУРА 2000, посочват прирозащитните. Те припомнят, че до скоро се считаше, че тези птици не гнездят в България от дълги години. След целенасочени дейности от страна на Зелени Балкани и освобождаването на птици, отгледани в изкуствени условия, в природата на Сакар от 2014 г. ,завръщането на белошипите ветрушки вече е факт. Сформирането на колония в района и за втора поредна година показва, че усилията на екипа не са били напразни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай