Изложба за 140 години "Държавен вестник"

Седем табла в Столичната библиотека проследяват неговата история от първите му броеве

Изложба за 140 години "Държавен вестник" | StandartNews.com

140 години от създаването на „Държавен вестник“ отбелязва Столичната библиотека. Седем табла проследяват неговата история от първите му броеве до приемането ни в НАТО през 2004 г. В изложбата може да се видят и книги, свързани със събития, отразени в „Държавен вестник“. Показани са и конституциите на България, но без Търновската, защото тя е приета няколко месеца преди да излезе първият му брой.

„Да се основе един лист под название „Държавен вестник“, в който да се обнародват нашите укази, всичките разпореждания и заповеди на нашето правителство, както и всякакви официални обявления, заявления и решения от кое да е държавно учреждение.“ Това е част от текста на указа на княз Александър I от 19 юли 1879 г., с който се създава „Държавен вестник“ като официално издание на държавата.

„От Столична община сме получили първите издания на „Държавен вестник“ и някои са много интересни, включително с надписи за градоначалника на общината. Те се пазят при нас и ние ги показваме. Освен това през 1945 г. получаваме дарение от Народното събрание - всичките издания до това тази година са подарени на Столична библиотека от парламента, тъй като архивът изгаря по време на бомбардировките“, разказва директорът на Столичната библиотека Юлия Цинзова във връзка с изложбата. Първите броеве на „Държавен вестник“ се отпечатват в печатницата на Янко Ковачев, която се е намирала близо до площад „Славейков“, а през 1881 г. в сградата на Буюк джамия, където сега е Археологическият музей, тържествено е открита Държавната печатница.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай