Изграждат "11 малки пироговчета" в страната

Изграждат "11 малки пироговчета" в страната | StandartNews.com

София. "На територията на цялата страна ще бъдат изградени 11 малки пироговчета". Това е част от реформата в спешната помощ, която стартира, обяви здравният министър Таня Андереева пред бТВ.

"В момента работим по анализа на оборудването, необходимо във всички болнични комплекси за спешна помощ", поясни тя

По думите й броят не е случаен, а резултат от анализ на територията на страната, население, терен. Всичко това е необходимо, за да може пострадалия най-бързо да достигане до лечебно заведение, в което в пълен обем да се осъществят мерките за спасяването на живота му. Министър Андреева уточни, че в изготвянето на концепцията за спешната помощ са участвали както лекари от спешната помощ и директори на спешни центрове, така тя е била одобрена и от кметове по региони.

Министърът поясни, че във всеки от новоизградените комплекси ще има един и същи вид апаратура и кадрова обезпеченост. "Още тази година стартираме процедурите за закупуване на линейки. Ще обновим около 10-15% от автомобилния парк и така ще бъде всяка следваща година. Амбицията ни е до края на мандата всички линейки и апаратурата в тях да бъдат нови", допълни Андреева.

Андреева подчерта, че най-трудната задача е с намирането на кадри. Тя посочи, че недостиг има и в рамките на ЕС, където дефицитът е от над 1 млн. лекари. "Колегите в ЕС заминават в САЩ, Канада, Япония, а българите - в ЕС", обясни тя. Според нея решението на този проблем касае заплащането.

"Изключително важно е в здравеопазването да няма политически моменти. Реалната реформа спря в началото на 2000 г. Оттогава слушаме само констатации - лекарите намаляват, апаратурата ни е слаба, болниците ще фалират, а същевременно се раздават безконтролно разрешителни за лечебни заведения", изтъкна министърът на здравеопазването. Лекарите не получават адекватно заплащане, в по-малките населени места има тежък кадрови проблем, няма достатъчно апаратура, уважението към лекаря изчезна.

"Реформата е един скъп проект, но за мен всяка цена в здравеопазването си заслужава. Аз лично съм водила разговори с директорите на дирекцията по здравеопазване и регионално развитие в ЕК и имам тяхната подкрепа", допълни Таня Андреева. Тя посочи, че реформата предвижда и обучение на диспечерите и увеличаване броя на кол центровете. "Всички, които имат нужда от спешна помощ ще я получат в тези комплекси", допълни още министърът на здравеопазването.
Относно увеличението на заплатите в сферата на здравеопазването, Таня Андреева посочи, че за лекарите то ще бъде към 15%, за специалистите здравни грижи - 10%, а за шофьорите и парамедиците - 5%. Тя прогнозира, че до две години реформата в спешната помощ ще бъде завършена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай