Изграждат център за подкрепа на лица с увреждания

За ефективното функциониране на центъра ще бъде осигурен квалифициран екип от специалисти

Изграждат център за подкрепа на лица с увреждания | StandartNews.com

Пилотен за София Център за подкрепа на лица с увреждания стартира в столичния район Слатина. След неговото изграждане в рамките на шест месеца 90 лица с увреждания ще преминат през новата социална услуга - 30 лица с увреждания над 18 г., потребители на дневни и почасови грижи; 60 лица с увреждания над 18 г. и лица от техните семейства, родители (и други близки, които полагат грижа за тях), получаващи консултативни и др. подкрепящи услуги и 10 лица над 18 г. от резидентни услуги, потребители на социални и здравни услуги в общността. Услугата ще включва предоставяне на консултативни услуги от тип дневен център и заместваща грижа, като лицата ще имат възможност да я ползват за период на настаняване до 14 дни.

Центърът за подкрепа на лица с увреждания се изгражда по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020, процедура BG05M9OP001-2.008 „Подкрепа за лицата с увреждания“. Бенефициеунт по проекта е Столична община. Бюджетът на проекта е 1 000 000.00 лв., от които 850 000.00 лв. европейско финансиране и 150 000 лв. национално съфинансиране.

Проектът дава възможност да бъде  осигурена модернизирана социална инфраструктура и материална база, които са необходимата основа за предоставяне на съвременни социални услуги за хора в неравностойно положение в столицата. За ефективното функциониране на центъра ще бъде осигурен квалифициран екип от  специалисти от различни сфери - социална, консултативна дейност, психологическа и терапевтична подкрепа, здравно обслужване, рехабилитация, арт и трудо-терапевти и др.

Центърът ще се специализира в предоставянето на комплексна подкрепа чрез съчетаването на  дневна и заместваща грижа, мобилна работа, консултиране, информиране и подкрепа, включително на хората, полагащи грижи за представителите на целевата група. Ще бъде осигурена на терапевтична помощ, рехабилитация/кинезитерапия, арт-терапия и др. подходящи методи на съвременната социална работа. В подкрепа на семействата ще бъде въведено краткосрочно настаняване в заместваща грижа (максимум 14 дни). Екипът на Центъра ще работи също така и в посока мотивиране и насърчаване на близките, полагащи грижи за хора с тежки увреждания, да започнат работа.

В центъра ще се изградят две мъжки две женски спални помещения. Ще бъдат обособени зала за трудова и арт терапия, зала за активни занимания, зала за рехабилитация и психомоторика и други помощни помещения.

Центърът ще се помещава на ул. „Роглец“ № 9 в столичния район „Слатина“.

Изпълнител на обекта е ДЗЗД „Стройпрогрес“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай