Неделя,

Иван Нейков с притеснителен коментар за пенсиите и данъците

От: Стандарт -
350
Иван Нейков с притеснителен коментар за пенсиите и данъците
A
A
A

От януари догодина няма да се налага увеличаване на данъците и осигуровките, за да се плащат увеличените пенсии, но не се знае от следващите месеци.

Това обяви бившият социален министър Иван Нейков пред Нова телевизия. Ще изпаднем в ситуация, в която вече повече от половината от парите за пенсии ще идват от данъци. Това деформира самия пенсионен модел - той вече не е на базата на осигуровки, а съвършено друга философия, която може в един момент да доведе до сериозни промени.

„Пенсионният модел на България е направен така, че и и теоретично не може да се стигне до момент, в който няма да има пари за пенсии, защото те се плащат от осигуровките на днешните работещи. Когато обаче не стигат парите от осигуровки, тогава недостатъчните средства идват от републиканския бюджет, т.е. от данъците на обществото“, обяснява Нейков. Затова често самите пенсионери сами си изплащат пенсиите, плащайки ДДС-то на продуктите, които купуват.

Нейков е категоричен, че не се очаква Виденова зима - с хиперинфлация, висока безработица и много хора, които са под прага на бедност. „Няма как да имаш икономически ръст и намаляване на цените“, обяснява той. Допълва, че и външните фактори влияят на една страна. „Не трябва да гледаме на инфлацията като катастрофа“, казва Нейков.

Той обяснява, че качеството на живот зависи от нуждата от услуги на един човек и понякога тя не се покриват от увеличение на заплатата или пенсията. Посочи още, че най-голямото гнездо на бедни в страната е на самотни възрастни жени.

 


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички