Истинска драма на морето! Решават съдбата на легендарен къмпинг

Казусът е от цели 30 години

Истинска драма на морето! Решават съдбата на легендарен къмпинг | StandartNews.com

Директорът на екоинспекцията в Бургас Павел Маринов и зам. областният управител Мария Ценова са участвали в среща в София, инициирана от МОСВ, регионалното и земеделското министерство, на която трябвало да се вземе решение по повод сложния казус с дюните на Каваци, научи Флагман.бг.

Проблемът е от поне 3 десетилетия и досега не е намерен правилен отговор на въпроса – къде приключват дюните и една голяма площ зад плажа дали са дюни, или навявания, а успоредно с това експертите са разединени поне на три лагера, които определят различни граници на дюните. Част от тях твърдят, че са дюни, а другите – че не били дюни, но и всяка експертна комисия излиза с ново заключение, различно от предишните. Сложният казус засяга интересите на държавата, на 15 частни собственици, както и на екологичните организации.

На срещата вчера е обсъждана възможността да бъдат потърсени експерти от Европа, които да бъдат арбитър и да вземат крайното решение, узна Флагман от свой източник.

Междувременно директорът на екоинспекцията в Бургас Павел Маринов на 3 април издава заповед, според която урегулирането на частни имоти в района на дюните не подлежи на екооценка, съобщава БНР Бургас. За решението си той се позовава на ОУП на Созопол, който предвижда курортно строителство извън плажните ивици на къмпинг "Каваците" и за него има изготвена екооценка.

Кметът на Созопол Тихомир Янакиев посочва, че коренът на проблема е в решението тези земи да бъдат върнати на частни собственици, вместо да бъдат оставени като държавна собственост. По думите му, в старите времена повечето лозя в района са били върху пясъци.

От Българската фондация "Биоразнообразие" оспорват решението на регионалната екоинспекция в Бургас, според което в района на къмпинг "Каваците" може да се строи без екооценка. От сдружението оспорват и решението на последната комисия, според която дюните в района заемат незначителна площ.

На 6 април областният управител на Бургас Мария Нейкова изпраща становище до Министерството на околната среда и водите относно сложния морски казус с дюните край къмпинг "Каваците".  Според нея буди съмнение, че в заключението на последната комисия с протокол от края на март тази година представителят на МОСВ подписва протокола с особено мнение.

До областния управител са изпратени сигнали, придружени със снимки, според които дюните са с по-голяма площ от това, което е посочено. Според нея министърът трябва да сформира нова комисия и тогава да се вземе решение има или няма дюни и ако има – с каква площ са те.

Широката общественост е в очакване на разплитането на сложния казус

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай