Искат глоби за Отровното трио - заради изкъртените павета

Боил Банов за си свърши работата, зове сдружение „Зограф”

Искат глоби за Отровното трио - заради изкъртените павета | StandartNews.com
  • Боил Банов за си свърши работата, зове сдружение „Зограф”

Унищожаването и поругаването на културното ни наследство не може и не бива да остане безнаказано, крайно време е институциите да привлекат към административно-наказателна отговорност господата Хаджигенов, Бабикян и Минеков от т.нар. Отровно трио, които дни наред призоваваха гръмогласно за радикализиране на протестните действия в триъгълника на властта. Това заявяват  в официално становище от сдружение „Зограф“, в което призовават културното министерство да наложи глоби на Отровното трио заради изкъртените жълти павета при протестите.

Сдружението посочва, че "вандалските и хулигански прояви" на 2 септември на площад „Независимост“, при които част от протестиращите започнали да къртят и вадят емблематичните жълти павета, превърнали се от години в един от символите на столицата ни, са в явно нарушение на Чл. 200а. (1) на действащия Закон за културното наследство. Те напомнят, че според него, „който унищожи или повреди културна ценност, освен ако деянието не съставлява престъпление", се наказва с глоба в размер от 15 000 до 30 000 лв., а на едноличен търговец или юридическо лице се налага имуществена санкция в размер от 25 000 до 50 000 лв.

От разпространените видеоматериали в социалните мрежи и от излъчени телевизионни репортажи в деня на т. нар. „въстание“, ясно се вижда и  с какво настървение група протестиращи съвсем умишлено къртят и изваждат историческите жълти павета на площада пред новата сграда на парламента, които през 2016 г. били обявени за недвижима културна ценност от местно значение.

"Вината за пораженията и щетите, нанесени от група „протестъри“ на този знаков паметник на културата, превърнал се и в един от символите, емблемите на София, е именно на членовете на Отровното трио, които всяка вечер много надъхано и агресивно зовяха за ескалиране на протеста и за предприемане на крайни действия в деня на т. нар. „въстание“ – 2 септември", допълват от сдружение „Зограф“. Членовете му изтъкват, че очакват от Инспектората за опазване на културното наследство в Министерство на културата да състави в най-кратки срокове акт за установяване на административно нарушение на членовете на Отровното трио, които били и главните инициатори и организатори на протеста на 2 септември, в резултат от който били нанесени изключително сериозни щети на културното ни наследство в историческия център на града.

"Чиновниците в Министерство на културата не бива обаче да бягат от отговорност и да бездействат – именно в техните правомощия и служебни задължения е да осигурят опазването, закрилата и съхраняването на недвижимите културни ценности в страната, както и да санкционират всички нарушители на Закона за културното наследство", аргументират се от „Зограф“.

От гражданското сдружение очакват много по-голяма активност в тази насока и от министър Боил Банов, като му напомнят, че според чл. 4 от Закона за културното наследство /ЗКН/ „държавната политика по опазване на културното наследство се провежда от министъра на културата“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай