Искаме справедливост за тютюнопроизводителите

Искаме справедливост за тютюнопроизводителите | StandartNews.com

София. Алиосман Имамов е зам.-председател на 42-ото Народно събрание и шеф на икономическата комисия в парламента. Потърсихме го с въпроси за новия Закон за тютюна.

- Г-н Имамов, каква е ролята на новия закон за тютюна, на който сте вносител?
- Законът, който предлагаме, отменя сега действащия закон за тютюна и тютюневите изделия, приет през 1993 г. По този закон са правени над 30 поправки и това е една от причините да подготвим изцяло нови текстове, а не закон за изменение и допълнение на сегашния. Любопитно е да се знае, че до 1993 г. в България действа т.нар. закон за държавния монопол на тютюна. Това е много важна подробност, защото част от критиките към новия проектозакон са свързани с това, че се засилва регулацията и ролята на държавата в сектора. Но няма държава в света, която да не регулира този сектор, защото той носи много приходи на държавата под формата на акцизи. Целите на този закон могат да бъдат обобщени в три групи.
Първо, да се гарантира справедливост в отношенията между тютюнопроизводители и търговци. Става дума за по-дългосрочни договори между търговци и производители. Второ, да се гарантират приходите, които се дължат на държавата в резултат на производството и реализацията на тютюневи изделия. И трето, законът е хармонизиращ, защото е съобразен с две важни директиви на ЕС.а
- Не утежняват ли текстовете на закона обикновените тютюнопроизводители?
- Не. И сега хората от бранша се регистрират или като тютюнопроизводители, или земеделски производители. Има допълнителни задължения, които са изключително важни за търговците на суров тютюн. За тези, които извършват промишлена обработка, и за тези, които произвеждат и търгуват с тютюневи изделия. Основната цел на тези изисквания е да се направи процесът на производство на тютюн и тютюневи изделия проследим, за да може държавата да го контролира. От гледна точка на това да се спазват изискванията на ЕС, на здравните организации, които също имат тежки изисквания по отношение на тютюневите изделия. И, разбира се, да се запази тютюнопроизводството като поминък на една значителна част от нашето селско население.
- Най-малките тютюнопроизводители се оплакват и от лоша сортова чистота. Какво им казвате за тези проблеми с новия закон за тютюна?
- Прекалената либерализация на бранша доведе до изключително принизен контрол на произвежданите и използвани семена. Тютюнопроизводителите сами се снабдяват със семена от нивите, които обработват. Но това означава, че няма гаранция по отношение на чистотата на основните сортове. Търговците на тютюни и производителите на тютюневи изделия държат на качеството, защото всеки вид цигари има специфичен харман, в който влизат тютюни от точно определени произходи и сортове. Например в България много от сортовете "Басми" са изчезнали, някои от тях поради липса на търсене от страна на търговците. Такъв е например сортът "Неврокоп". И в момента в България се отглежда само един сорт от сортовата група "Басми" - това е "Крумовград" и малки количества от някои гръцки сортове. "Крумовград" се произвежда както в района на Крумовград, така и в целите Родопи, включително и в Западните. Чистотата на отделните сортове е много важно условие за повишаване на качеството на тютюна и съответно на неговата цена.
- Експерти бяха предупредили преди време, че ако не се вземе държавническо решение, някои от сортовете ще изчезнат у нас и ще трябва да ги внасяме. Така ли е?
- Съществува такава опасност, но в новия закон за тютюна са разписани норми, които регулират и изследванията по отношение на тютюнопроизводството. България има научни звена към университети и научни лаборатории, които се занимават с този проблем. Ние считаме, че те ще поддържат сортовата чистота и качеството на отделните производства в различните райони.
- Ще успеете ли да приемете закона в рамките на този парламент? От бранша настояват той да влезе по-бързо в сила?
- Ние бихме желали това да стане, всичко зависи от отношението на партиите в парламента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай