Сряда,

Инцидент с газопровода България-Гърция (ОБЗОР)

От: Рачо Рачев, сн. БГНЕС -
Инцидент с газопровода България-Гърция (ОБЗОР)
A
A
A

Малко след 8 ч. тази сутрин е получен сигнал за инцидент в транзитния газопровод за Гърция на около километър западно от ГКПП "Кулата-Промахон". Няма пострадали, подаването на газ е спряно, в момента се отводнява унищоженият тръбопровод от 10 метра.

„Рязко се е случило спадане на налягането в системата, което са го отчели дежурните и веднага са реагирали. Системата за аварийно затваряне се е задействала, тоест е спрян газът в този отсек, спряла е и машината. Половин час след аварията бяхме на място и видяхме, че имаме производствена авария. И в момента започваме нейното отстраняване”, обясни Павлин Иванов, началник на компресорна станция Петрич, към ”Булгартрансгаз”, цитиран от БГНЕС.

Според него не е имало нито огън, нито гръм. Щетите са само материални. Имало е шум, защото е под голямо налягане и свистенето от изтичането на газа е предизвикало този шум.

„Не искам да се ангажирам със срокове за възстановяването. Започваме веднага и трябва максимално бързо да възстановим подаването към Гърция”, добави Иванов.

Той не може да каже, че е човешка грешка, “защото виждате тук каква е местността”. Това ще установи техническата експертиза.

На място са били представители на прокуратурата и следователи, направен е протокол.

Причината за аварията ще стане след изготвянето на техническата експертиза.

„Дали тръбите са стари, каквото съмнение изказа премиерът Бойко Борисов, също не мога да кажа засега, самото изпускане на газта разравя почвата. Има и подпочвена вода, всичко е блатисто, вижда се, подпочвената вода е източена”, каза още представителят на „Булгартрансгаз”.

Според него първият кран се е задействал и е затворен към компресорните станции, тази газ е изтекла на мястото на аварията, станало със свистене.

На разстояние от над 500 метра е имало хора, които се обадили.

Те казали, че се е чул шум от изтичане на газ.

Спирането на газоподаването по авариралият тръбопровод става автоматично. Първата стъпка към възстановяването на нормалната работа на трасето е да бъде изтеглена подпочвената вода.

“След като се е получило изтичане на газ, е имало непосредствена опасност, но за радост няма пострадали”, каза директорът на РД ПБЗН-Благоевград комисар Георги Пармаков.

От Булгаргаз потвърдиха по-рано, че има авария, но при нея няма пострадали. От компанията съобщиха, че в 07:56 часа е настъпила авария на преносния газопровод за Република Гърция. Аварията е предизвикала нарушаване целостта на газопровода на 200 метра преди линеен кран Кулата. Участъкът е изолиран и са предприети всички необходими действия за извършване на авариен ремонт и възобновяване на преноса на природен газ за Гърция. При аварията няма пострадали.

Ползвателите на газопреносната мрежа ще бъдат уведомени своевременно за възстановяването на газоподаването, съобщиха още от компанията.

Премиерът Бойко Борисов коментира инцидента с тръбите на днешната извънредна пресконференция в МС. “Две версии има, докладваха ми от ДАНС. Аз като пожарникар знам колко е трудно. Най-вероятно тръбите са много стари и затова е станала аварията. До края на деня ще бъде възстановено подаването на газ към Гърция”, допълни Борисов.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички