Интелектуалци от БГ и РСМ с призив към София за ветото

Учредиха нов клуб за приятелство между двете държави

Интелектуалци от БГ и РСМ с призив към София за ветото | StandartNews.com

42-ма интелектуалци и общественици от България и Северна Македония се обявиха за падане на ветото, което София наложи на започването на преговори от Скопие за присъединяване към ЕС.

Те обявиха, че създават мрежа от клубове за приятелство, чиято цел е "да се създаде активна гражданска общност, която да работи за сближаване на двете държави на основата на европейските ценности". 

Бившият премиер на Северна Македония Владо Бучковски призова за компромисно решение на основата на договора за добросъседство от 2017 г., така че Скопие да получи шанс да стане част от ЕС.

Михаил Иванов, съветник на президента Желю Желев по етническите въпроси, заяви: "Една основна политическа цел, към която трябва да се стремим, когато пишем бъдещата история, е Македония да влезе в ЕС. За това има основна пречка - беше казано от македонска страна: ветото. Ветото предизвика остра реакция в Македония, след което национализмите започнаха да се усилват от двете страни".

Според българските участници в инициативата конфликтът между двете държави се подклажда от Русия, а целта е дестабилизация на Балканите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай