Инсулт погуби абитуриент сирак (ОБЗОР)

Инсулт погуби абитуриент сирак (ОБЗОР) | StandartNews.com

Шампионът по тенис на маса не дочака мечтаната работа като майстор-пицар

Преди 2 години и половина жителите на село Балдево приемат с отворени обятия кръглия сирак Архангел - Михаил Николов. Местните хора буквално осиновяват младежа, който дошъл да живее при най-голямата си сестра Катя и нейния съпруг Иван Парасков. Ангел, както го знаят всички, бил тих и скромен. Не се плашел обаче от никаква работа, нямало къща, в която да не е помогнал. Затова всички посрещнали с много радост завършването на средното му образование тази година. Близките му направили страхотна абитуриентска вечер. Младежът работел по довършването на хотелския комплекс "Боже име" в селото, където щял да започне работа. Името му дори било подадено от работодателя му за сключване на трудов договор. Но вместо да сбъдне поредната си мечта, Ангел е повален от инсулт в дома на кака си. Въпреки усилията на лекарите момчето си отива от този свят. Миналия петък в 15 ч цялото село го изпраща в последния му земен път в гробищния парк на родния му град Гоце Делчев.

"Каква е тази съдба? Защо го взе това младо и хубаво момче? Трагедия, още не можем да повярваме, че е починал. Беше като син на цялото ни село!", тъгува кметският наместник Иван Алабашев. Преди много години Ангел и четирите му сестри загубили майка си. По-късно починал и баща им. Най-голямата Катя се грижела за по-малките. Държала да са трудолюбиви и да завършат средното си образование. Взели с мъжа й в своя дом в Балдево брат й, осигурили му отделна стая. Младежът обаче не искал да получава нищо даром. Имал план за бъдещето си и за работата си. Искал след вземането на последните изпити в училище да започне трудов стаж в хотелския комплекс "Боже име" на бизнесмена Иван Ежков, който му подал ръка още преди 2 г. Ангел карал в кухнята на неговия ресторант в Гоце Делчев ученическия си стаж. Изстрадал беше много.

Хареса ми още в първия момент, в който го видях. Понрави ми се с неговото старание и скромност. Дори бе малко затворен, но постепенно се отпусна, защото ни прие като свои приятели. При мен работят и кака му Катя, и батко му Иван. Възпитан, всеотдаен, прекрасен млад човек. Но стана най-страшното, няма връщане назад", споделя бизнесменът Ежков. Ангел сбъдвал мечтите си - да си намери работа, да има приятели, да е полезен на околните. Трябвало да започне преди броени дни в новия комплекс в Балдево трудовия си стаж като майстор-пицар. Щял да помага в кухнята на батко си Иван. "Шегувахме се, че е толкова млад, а вече ще е майстор на пиците. Сякаш стана още по-лъчезарен, след като разбра, че ще има трудов договор за новата си длъжност. Оставаше му само някакъв изпит, след него трябваше да подпишем договора. Но дойде белята и прекърши този млад живот. Нямам думи, ужасна е съдбата понякога", казва Иван Ежков. Той е категоричен, че Ангел никога и по никакъв повод не е имал здравословни оплаквания. Никой не е забелязал да се уморява бързо, да не се чувства комфортно, да се задъхва. Не пропускал да спортува. Играел футбол по цяла вечер със свои връстници в Балдево, но бил запален най-вече по тениса на маса.

Докато бил ученик, спечелил два медала - за първо и второ място, от различни състезания по тенис на маса. Държал медалите на видно място в стаята си. "В кметството има зала с маса за тенис. Дори аз съм играл с него. Много хубаво момче. Катя и Иван се грижеха чудесно за него. То няма как да не заобичаш и да не уважаваш толкова свястно и добро дете. Потресени сме от нелепата му кончина. Потънали сме в скръб, няма лесно да превъзмогнем загубата му", реди селският управник Иван Алабашев. Той уверява, че всички местни хора приели Ангел с отворени обятия. Младежът бързо намерил приятели, с които общувал и играел. Така било до 22 юни, когато късно вечерта му прилошало в дома на кака му. "Дойде си по-късно, бяха се почерпили с приятели. По принцип не закъсняваше. Във вторник сутринта не можа да стане, каза, че го боли глава. Реши, че е от алкохола. В сряда сутринта пак се качих да го видя как е. Сподели, че му е много лошо, не можеше да движи едната си ръка и единия си крак. Стана ни ясно, че нещата не отиват на добре и извикахме линейка. Беше контактен, когато го закарахме в болницата в Гоце Делчев", твърди зетят на младежа Иван Парасков.

В МБАЛ "Иван Скендеров" Ангел е приет по обяд на 24 юни. Веднага му е направено изследване на скенер. Медиците установяват, че положението му е много сериозно и на 26 юни го транспортират по спешност в столичната клиника "Токуда". Там го снимаха сантиметър по сантиметър.

Откриха някакъв тромб вдясно на врата му. От него се увредил и мозъкът на Ангел. На 8 юли издъхна. Трябваше да работим с него рамо до рамо в кухнята. Вече го няма нито в дома ми, нито в работата ми", казва през сълзи Иван. Лекарите пък уточняват, че Ангел е имал генетично заболяване.


Иван се кълне, че никога не е срещал по-добър и кротък човек от Ангел. Младежът завършил Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство "Пейо Яворов" в Гоце Делчев. Не им създавал никакви грижи с поведението си. Наскоро споделил с батко си, че иска след време да си стегне една стая в къщата в Гоце Делчев. "Не вярвам да е искал да отиде в града, за да не ни притеснява, защото си живеехме прекрасно с него. Просто е смятал да си има и там дом. Аз и жена ми загубихме син, имахме го като наш по-голям син. Имаме момченце на година и пет месеца. Съпругата ми е съсипана от този удар. Ангел ще ни липсва до края на живота ни", допълва Иван Парасков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай