Вторник,

"ИНСА ОЙЛ": Още на 5.01. предложихме мерки за намаляване на цените

От: СТАНДАРТ -
137
"ИНСА ОЙЛ": Още на 5.01. предложихме мерки за намаляване на цените
A
A
A

Още на 5 януари 2022 г. заедно с други български петролни компании сме предложили на правителството конкретни мерки, които да намалят цените за българските потребители. Това заявява "ИНСА ОЙЛ" в специална позиция в отговор на обвиненията към компанията от страна на вицепремиера и финансов министър Асен Василев.

"В отговор на това бяхме извикани на среща на „4 очи“ с неясен контекст, за която ще бъдат сигнализирани Прокуратурата на Република България, европейския комисар по енергетиката Кадри Симсон", заявява още компанията.

Ето цялата позиция на "ИНСА ОЙЛ":

Във връзка с изказването на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев в предаването на БТВ: „Защо, господин министър?“, от „ИНСА ОЙЛ“ заявяваме, че още на 5 януари 2022 г. заедно с други български петролни компании сме предложили на правителството конкретни мерки, които да намалят цените за българските потребители. В отговор на това бяхме извикани на среща на „4 очи“ с неясен контекст, за която ще бъдат сигнализирани Прокуратурата на Република България, европейския комисар по енергетиката Кадри Симсон.

Междувременно пред очите на българското общество и бизнес се толерира една-единствена компания, която е почти монополист на пазара на горива, да продава на цени под пазарните. Още по-скандално е, че усвоения от това ресурс вероятно отива за финансиране на войната в Украйна тогава, когато Народното събрание на България ясно е изразило позиция в подкрепа на наложените международни икономически санкции и рестрикции.

Министърът на финансите Асен Василев публично призна за уговорка с фирмата с господстващо положение на пазара, в резултат на която е наложено манипулиране на ценовите нива на горивата. По този начин е реализирана намеса с непазарни механизми на конкурентен пазар. Това поставя в неравностойно положение българските вносители на горива и представителите на международните вериги.

В интервюто си пред БТВ министърът на финансите не представи никакви смислени и категорични аргументи за обвиненията си за всяване на паника на пазара на горива. Още повече той си спести факта, че по същото време цените на дизела и бензина в съседните на България – Румъния и Сърбия, бележат аналогичен скок.

В кризисната ситуация, за която говори и министър-председателя Кирил Петков се очаква правителството и бизнесът да гледат в една посока и да работят за подкрепа на обществото и тези, които ще бъдат най-засегнати от последствията. Политизирането на икономически теми не води до трайно решаване на задаващата се криза в сферата на горивата, нито до цялостно стабилизиране на сектора.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички