Има зловещо очакване кой ще е следващият

Има зловещо очакване кой ще е следващият | StandartNews.com

Тихомир Безлов, главен експерт в Центъра за изследване на демокрацията

- Господин Безлов, пет трупа за седмица, в резултат на хладнокръвно извършени показни убийства. Това случайност ли е или аномалия?
- Имаме някакви ориентири с оглед статистиката. Например за 2103 година ми се струва, че убийствата бяха около 105, а за 2014 - 109. Едно време бяха действително средно по двеста и нещо на година. През последното десетилетие много устойчиво спадат и сега са стотина. От тези случаи през последната седмица, всичките са с огнестрелни оръжия. В България този тип убийства са малко - горе-долу от порядъка на 15 случая за миналата година. Безспорно фактът, че толкова поръчкови убийства е случват в рамките на седмица, е голяма аномалия. Проблемът е, че не знаем никакви подробности по отношение на покушенията.
- Все пак в медиите се появи някаква информация кои са жертвите, с какво са се занимавали.
- Това, което знаем, е, че има някакъв бекграунд на тези хора, които коментираме, което предизвиква конспиративни спекулации. Съответно не може да се споделя смислена информация, защото текат следствени действия, може да се провали разследването. По тази причина не може да се говори. Много от нещата, които излизат, са по неофициални информации на медиите. И то в много случаи - много противоречиви.
- Какво имате предвид?
- Ако се върнем на случая с Петко Сертов, спомнете си какви информации излизаха - от ЦРУ до руското разузнаване. По същия начин - ако се върнем към този комичен случай "Сертов", какви ли теории се изградиха, няколко романа сигурно можехме да напишем. Сега много, според мен, смело се фантазира. И оттук тръгват и проблемите, че хората коментират неща, които в реалността ги няма - еди-какви си били изстрелите, пък професионален, пък непрофесионален килър, пък любов, пък омраза и т.н. Основното, което може да се каже, е, че действително е необичайно да имаме пет убийства на такива известни хора. Като ММА бореца, за когото се твърдят много неща за свързаности, за шефката на кабинета на пазарджишкия кмет, за която също има много твърдения в местната преса, която се позовава на реални хора около нея. Тази серия на убийства предизвиква зловещо очакване. Ако си спомним старите времена, от средата на миналото десетилетие, като че ли всеки чакаше да види кой ще е следващият. Сега се създава едно такова очакване и се надявам това очакване да не бъде оправдано.
- Свързано ли е това очакване с някаква обществена депресия?
- Очакването е свързано с проблема на дългата депресия, която върви от 2008 година насам, един дълъг период на политическа нестабилност. Когато има такава напрегната ситуация, хората някак си имат предчувствия, че ще се случат лоши неща. Ако обаче се запази тенденцията на повишаване на такъв тип тежки престъпления, трябва да се търсят причините - икономически ли са, политически ли са, какви са.
- Възможно ли е обяснението за зачестилите убийства да е "заразяване" в чисто психологически план?
- Проблемът със "заразяването" си го имаме. Имахме няколко вълни от "заразявания" - първо палеха коли, второ - хората взеха да се палят. Има го този ефект на натрупването. Това обаче са общи разсъждения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай