Има растящ интерес към БГ курортите

Има растящ интерес към БГ курортите  | StandartNews.com

Повече сигурност и по-малко бюрокрация ще увеличат инвестициите, казва посланик Шаул Камиса Раз

Израел и България имат традиционно добри отношения, градени последователно през годините в дух на сътрудничество. В няколко последователни дни "Стандарт" ще представи Израел през погледа на посланици, министри и чрез материали за различни аспекти от политиката и икономиката на страната. Днес ви предлагаме гледните точки на българския посланик в Израел Димитър Михайлов и на израелския му колега в София Шаул Камиса Раз.

Посланик Шаул Камиса Раз е роден през 1954 г. и е в България от февруари 2012 г. От 1999 до 2002 г. той е военен аташе за Източна Европа. В следващите 5 години е кмет на град Хацор Аглилит, Горна Галилея. Посланик Раз има 32 години стаж в израелските военни сили. Той говори арабски, английски и румънски езици.

- Как бихте описали Израел с пет думи за нашите читатели?
- Стабилна демокрация, модел за постоянно развиваща се и растяща икономика, мулти-културна общност с несломим дух, водеща световна сила в академичните начинания, високите технологии, земеделието и отбраната.
-Израел определя себе си по много начини и постоянно се предефинира. Коя е новата перспектива, която Израел ще представи пред света?
- Новата перспектива, която Израел на практика демонстрира, е изградена от редица елементи. На първо място, нещо, което започва да се усеща по цял свят - важността на системата за сигурност, за провеждането на нормални и устойчиви обществени, политически и икономически процеси. Израел активно подкрепя, морално и практически всяка една нация и народ по света, които се намират под ударите на природни или антропогенни бедствия. Ние показваме как чрез съчетаването на целеустременост, вяра в собствените сили и общочовешки хуманни ценности, подчинявайки се на един цивилизован поведенчески модел, стремейки се към добросъседски отношения, няма нищо невъзможно, от превръщането на пустинята в райска градина до намирането на лек и за най-страшната болест!

Пътят към мира и постигането на разбирателство със съседите, макар и трънлив, трябва да е предпочитаният път. Израел постоянно доказва, че не ще се примири със заплахите срещу живота на своите граждани и самото съществуване на националния ни дом! Но дори когато нашите въоръжени сили вършат необходимото за нашето съществуване, ние продължаваме да полагаме усилия в името на мира!
- Изминаха 25 години от подновяването на дипломатическите отношения между България и Израел. Как определяте тази годишнина и какво крие бъдещето, относно сътрудничеството между двата народа?
- Тези 25 години са кратък период в сравнение с дълголетните отношения между двата народа. Прекъсването на дипломатическите отношения, след шестдневната война до 1989 г. е продиктувано от тогавашната политическа доктрина на СССР и държавите от Варшавския договор. Но топлите отношения и културни връзки между двата народа никога не са прекъсвали. Ние се радваме, че вече 25 г. живеем в една нова международна политическа реалност. През тези две десетилетия и половина България и Израел успяха да изградят силни, честни и стабилни отношения, защитаващи интересите и на двете нации. Общите ни усилия, способстват за това двете страни да живеят по-сигурно и достойно, оказвайки си помощ във важни моменти и начинания. Изключително важно е за нас, че отношенията ни с България са открити и приятелски, както подобава между два народа, толкова силно свързани културно и исторически.

Интензивната дейност, която заедно осъществяваме, е основата на общото ни бъдеще. Многобройни двустранни инициативи, работни посещения и програми за сътрудничество са онези елементи, които вече дават резултати. Има още много предизвикателства пред нас, има още много за постигане. Тук е моментът да изразя и своята благодарност за отличното сътрудничество, което съществува между нашето посолство в София и посолството на България в Израел. Посланик Михайлов е наш добър приятел и ценен помощник във всички начинания.
- Кои са основните инвестиционни сфери за израелския бизнес в България и колко работни места генерират те?
- Израел има множество дългогодишни инвестиции в България. До преди икономическата криза в България оперираха множество израелски фирми, в областта на недвижимите имоти, строежа и развиването на търговски центрове из цяла България. В резултат на кризата, както и поради честите политически промени от последните години, увеличаването на израелските инвестиции в България бе силно възпрепятствано.

Това не означава, че усилията бяха преустановени. Напротив, през последните години сериозно се потрудихме за поощряването на израелския бизнес интерес в страната. Днес сме свидетели на редица положителни сигнали, които показват, че България започва да се превръща в привлекателна инвестиционна дестинация за различни израелски компании, не само в традиционните до момента сфери, но също така в областта на медицината. Има вече изградени здравни центрове и предстои изграждането на още такива, които да предоставят здравни услуги в областта на онкологията, сърдечните заболявания, и заболявания на кръвоносната система, диализата, външно-маточното оплождане. Има интерес и към изграждането на хосписи и домове за възрастни хора. Това е пряк резултат от дългогодишното сътрудничество в областта на медицината, чрез академичен обмен, общи университетски проекти и осъществяването на двустранни работни посещения. В областта на селското стопанство и земеделието също имаме положителни примери. Израелски предприемачи се занимават с говедовъдство, отглеждане на зърнени култури, като активно се внедряват израелски опит и технологии в тези отрасли. Има, също така, бизнеси, които произвеждат електроника, текстил, части и аксесоари за автомобили, филтри например.

Голям дял от израелските инвестиции е обвързан с развиването на високи технологии, има голям брой фирми в България, създадени от израелци или евреи от САЩ, Канада, Русия, Великобритания. България привлича израелски интерес в тази област, благодарение на близкото си географско отстояние от Израел, както и с отличния човешки ресурс - способни и добре образовани програмисти и инженери. Тези специалисти са високо ценени от израелските работодатели.
Допълнителен важен елемент е ниската ставка на Данък общ доход в България, както и насърчителното отношение на настоящото правителство! Ако в бъдеще, инвеститорите почувстват сигурност в условията на българската икономика, ако получат гаранции за правна защита на техните начинания и помощ в преодоляването на бюрократичните спънки, то със сигурност резултатите не ще закъснеят и ние ще станем свидетели на един сериозен инвестиционен ръст. Може би, най-удачно би било, различните министерства да създадат екипи, чиято цел да бъде насърчаването и обгрижването на чуждестранните инвестиции в страната. Опитът показва, че един предприемач, който се чувства желан и насърчен, се отплаща за това на цялото общество.

Ние виждаме и сериозен потенциал в туристическия бранш, България става все по популярна дестинация сред израелските туристи. От атентата в Бургас преди две години, ръстът на израелските туристи в България е близо 20%. Израелците обичат както летните, така и зимните курорти на България, а в последно време се засилва и интереса към вътрешността на страната, която привлича чрез очарованието на неповторимата българска природа, фолклор, археологически съкровища и пословична гостоприемност.
-Има ли български компании, представени на израелския пазар? Кои са сферите, в които биха могли да се развиват български компании в Израел?
-Засега по-скоро можем да говорим за добро сътрудничество между български и израелски компании, но за съжаление не и за трайно присъствие на български компании на израелския пазар. Това трябва и може да се промени. Добър възможен пример са множеството български строителни компании с богат опит и добри възможности, множество строителни проекти се нуждаят от подобен тип професионални групи. Понастоящем, това, което сме постигнали, работейки заедно с редица български правителства, е наемането на близо 1000 български строителни работници. Друга възможност за сътрудничество съществува във взаимодействието между компании от сферата на отбраната, които в бъдеще биха могли заедно да разработват и произвеждат продукти за нуждите на трети страни по цял свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай