Сряда,

Има предложение 20 април да е национален празник

От: Редактор -
239
Има предложение 20 април да е национален празник
A
A
A

Денят на Априлското въстание да получи статут на официален празник, който от 2020 година нататък да бъде отбелязван тържествено на датата 20 април, предлагат от Фондация "Васил Левски", съобщи председателят на фондацията историкът проф. Пламен Павлов.

Предложението, разпространено в медиите, е изпратено до президента, министър-председателя и председателя на Народното събрание.

Сред мотивите се припомня, че през Април 1876-а година, в името на една благородна и справедлива кауза, е предизвикана безпрецедентна по мащабите си кампания в защита на българския народ от страна на световната демократична общественост.

Историкът смята, че датата на честването трябва да е 20 април, а не първи май, както е преизчислена по нов стил. В писмото той уточнява, че писателката Галина Златарева, автор на романа "Медальонът", посветен на Георги Бенковски, е предложила пред фондацията Денят на Априлското въстание /20 април/ да бъде утвърден в националния календар.

Той коментира пред БТА, че предложението е изпратено до институциите, които имат правомощия да утвърдят датата като официален празник, а другата цел е обществена дискусия по темата.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com