Петък,

Има ли риск за по-ниски пенсии от 1 юли? Говори социалният министър

От: Стандарт -
5096
Има ли риск за по-ниски пенсии от 1 юли? Говори социалният министър
A
A
A

От 1 юли няма да бъде намалена пенсията за нито един пенсионер. Трябва да има осъвременяване на пенсиите с 6.1% по швейцарското правило, но то не покрива ковид добавките. Това каза социалният министър Георги Гьоков пред БНТ.

Той поясни, че ковид добавката също продължават да я получават пенсионерите до месец юни. Близо милиард и половина са изхарчени за ковид добавката, а с тези пари можело да бъдат увеличени адекватно пенсиите. Всяка подкрепа към пенсионерите не е за пренебрегване и е добре дошла, допълни Гьоков. 

Социалният министър добави, че работна група прави технически изчисления и ще продължи различни варианти – от ковид добавката да бъде добавена като възможност към пенсията като твърда сума, определена като антиинфлационна добавка. За Гьоков този вариантът не е удачен, но може да се направи такова преизчисляване на пенсиите със сбора от инфлацията и нарастване на средноосигурителния доход.  

Георги Гьоков отбеляза, че накрая ще се произнесе комисията кой вариант колко струва. Според него би могло да бъде предвидена извънредна инфлационна индексация, но всичко зависи от решенията на Народното събрание. Гьоков акцентира, че ако се промени към такъв вариант пенсиите ще бъдат осъвременени от 1 юли и след това може би за последното тримесечие ще бъдат преизчислени пенсиите. Той увери, че пенсионерите няма да бъдат изненадани неприятно от 1 юли, а ще бъдат изненадани приятно.

Малко над 1 млн. пенсионери получават минималната пенсия, но всичко това е следствие от политически решения и е страшно, изтъкна социалният министър. 

 Гьоков подкрепя отпадането на тавана на пенсиите. Той се притеснява, че каквото и да бъде направено до края на годината, все ще има недоволни пенсионери. Социалният министър ще настоява увеличаване и на минималната работна заплата.  Георги Гьоков настоявал великденските бонуси да бъдат по-високи, но на всичките пенсионери могат да бъдат платени по 70 лева – толкова позволявал възможностите на бюджета. За абсолютно всички пенсионери ще бъдат великденските добавки, увери социалният министър.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com