Има ли край? Кои пенсии режат с 10 процента

В зависимост от вида на пенсионните фондове

Има ли край? Кои пенсии режат с 10 процента | StandartNews.com

Държавната пенсия ще бъде намалявана с 9-10 на сто за хора, които са осигурени и в частен универсален фонд и навършват години за пенсиониране в периода от 1 януари 2022 г. до 31 декември 2025 г. Причината за това е, че част от вноските им за пенсия не са отивали във фонд “Пенсии” на държавното обществено осигуряване (ДОО), а в частния фонд,

Хората, които навършват години за пенсиониране в периода от началото 2022 г. до края на 2025 г., могат да изберат да прехвърлят натрупаните си пари в универсалния пенсионен фонд (УПФ) в държавния фонд “Пенсии” до една година преди достигането на пенсионна възраст, гласи Кодексът за социално осигуряване.

С течение на времето процентът на намаление плавно ще расте, защото ще се пенсионират хора, за които все по-голяма част от общия им трудов стаж са осигурявани и в двата задължителни стълба на пенсионната система - в държавното обществено осигуряване и в УПФ.

За настоящата година намалението на държавната пенсия ще бъде с около 10 на сто за хора с трудова кариера без прекъсване от 2002 г. насам.

След десет години (2031 г.) намалението ще надхвърли 15%, а след около петнадесет години (2036 г.) ще достигне 19%. След 2040 г. намалението на държавната пенсия ще надхвърли 20%, а след 2050 г. ще се задържи на нива около 25 на сто. 

Тези изчисления са направени при условие, че размерите на осигуровките за двата стълба на пенсионната система останат без промяна на сегашното ниво.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай