Мамят ли ни с бензина и олиото? Какво показа проверката на КЗП

Цените на А-95 се закрепиха под психологическата граница от 3 лева

Мамят ли ни с бензина и олиото? Какво показа проверката на КЗП | StandartNews.com

Няма драстично завишение на цените на горивата от периода преди 2 март.

Това показва проверка на Комисията за защита на потребителите, направена между 4 и 7 март по бензиностанциите в страната.

"Цените се закрепиха под психологическата граница от 3 лева за литър за масово търгуваните дизелово гориво и бензин А95", каза Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите по време на заседанието на парламентарната комисия по икономическа политика и иновации.

При 190 проверени бензиностанции е открито само едно нарушение - в Девня, на бензиностанция с локален характер. Там таблото с цените не е работило и санкцията може да е между 300 и 3000 лева, съобщи още Маргаритов.

Другата проверка на Комисията за търговията с олио е направена между 9 и 12 март. Тя отчита, че има търговска верига, обявила промоционална кампания за по-евтино олио между 3 и 9 март, но съобщила, че точно този артикул няма да е наличен, защото доставчикът не го е предоставил. Във веригата е имало олио на цени 4,50 и 6 лева за литър.

На 12 март има още една кампания за евтино олио, като е установено, че е имало олио над 4000 бройки в търговските обекти на веригата. "Само в 15-20 случаи от 350 проверки КЗП е открила, че продажната цена на олиото е завишена почти двойно спрямо доставната цена. Цената на олиото не е регулирана и няма марж за формиране на печалбата. Търсенето на висока цена е само морално укоримо поведение", коментира още Маргаротов.

"След първоначалното напрежение се наблюдава стабилизиране и успокоение на цените на олиото. Вижда се, че в магазините има големи количества олио. Призовавам за потребителско хладнокръвие, защото от практична гледна точка купените големи количества не могат да се ползват в срока на годност на олиото", допълни шефът на КЗП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай