Вторник,

Мамят ли ни с бензина и олиото? Какво показа проверката на КЗП

От: Редакция -
735
Мамят ли ни с бензина и олиото? Какво показа проверката на КЗП
A
A
A

Няма драстично завишение на цените на горивата от периода преди 2 март.

Това показва проверка на Комисията за защита на потребителите, направена между 4 и 7 март по бензиностанциите в страната.

"Цените се закрепиха под психологическата граница от 3 лева за литър за масово търгуваните дизелово гориво и бензин А95", каза Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите по време на заседанието на парламентарната комисия по икономическа политика и иновации.

При 190 проверени бензиностанции е открито само едно нарушение - в Девня, на бензиностанция с локален характер. Там таблото с цените не е работило и санкцията може да е между 300 и 3000 лева, съобщи още Маргаритов.

Другата проверка на Комисията за търговията с олио е направена между 9 и 12 март. Тя отчита, че има търговска верига, обявила промоционална кампания за по-евтино олио между 3 и 9 март, но съобщила, че точно този артикул няма да е наличен, защото доставчикът не го е предоставил. Във веригата е имало олио на цени 4,50 и 6 лева за литър.

На 12 март има още една кампания за евтино олио, като е установено, че е имало олио над 4000 бройки в търговските обекти на веригата. "Само в 15-20 случаи от 350 проверки КЗП е открила, че продажната цена на олиото е завишена почти двойно спрямо доставната цена. Цената на олиото не е регулирана и няма марж за формиране на печалбата. Търсенето на висока цена е само морално укоримо поведение", коментира още Маргаротов.

"След първоначалното напрежение се наблюдава стабилизиране и успокоение на цените на олиото. Вижда се, че в магазините има големи количества олио. Призовавам за потребителско хладнокръвие, защото от практична гледна точка купените големи количества не могат да се ползват в срока на годност на олиото", допълни шефът на КЗП.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички