Идва арктически студ! Има ли край мартенската зима?

Температурата пад до -10°С

Идва арктически студ! Има ли край мартенската зима? | StandartNews.com

Североизточен вятър ще духа в България в петък и с него ще нахлува по-студен арктичен въздух.

Температурите в страната ще продължават да се понижават и очакваните минимални стойности ще са от минус 7°С до минус 4 °С, като традиционно по-ниски ще се задържат в планинските райони и котловините от Западна България, Средногорието и района на Добруджа  – до минус 8- 10°С. Най-високи се очаква да са минималните градуси по Черноморието – до минус 4 °С, прогнозират от Meteo Balkans.

В петъчния ден времето в страната ще се задържи предимно облачно с чести валежи от сняг, като по-значителни ще са те в Северозападна България, Предбалкана, Горнотракийската низина и Североизточна България. 

След обяд временни разкъсвания и намаления на облачността очакваме  главно над югозападните райони от страната, но за кратко. Валежите в страната ще са конвективни по характер – с чести, но интензивни снеговалежи, главно в Централния и Северозападния Предбалкан. 

Максималните температури в страната ще се задържат близки до нулата и ще са от 1° до  3°С. Малко по-високи ще са те в Югозападна България – до 4 °С.

Времето в планините няма да е подходящо за туризъм - очаква се захлаждане, придружено от обилен снеговалеж. По-значителни ще са валежите в Стара планина, Предбалкана и  Рило-Родопската област, а по планинските проходи ще има и условия  виелици. Ще духа умерен североизточен вятър и температурите ще се понижат чувствително.

Максимална температура на височина 1200 метра - около минус 10°, на 2000 метра - около минус 17°.

Студено ще остане времето и през почивните дни. Следващата седмица се очаква максималните температури да се покачат, но минималните си остават отрицателни, показва и прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология.

Предупреждение за шофьорите

Във връзка с очакваните валежи от сняг в Централна България съветваме шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат внимателно, със съобразена скорост, да спазват дистанция и да не предприемат рискови изпреварвания, предупреждават от Meteo Balkans.

Очакват се усложняване на синоптичната обстановка по проходите в Северозападна, Централна България и Предбалкана. Ще се образува снежна покривка и видимостта ще бъде намелена.  

Има риск от заледявания в Петрохан, Прохода на Републиката, Троянски проход, Витиня и планинските района на автомагистрала Тракия. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай