ИДЕЯ: Кърджали - Зелена столица на Балканите

Студенти ще се обучават за културно исторически туризъм

ИДЕЯ: Кърджали - Зелена столица на Балканите | StandartNews.com

Кърджали - Зелена столица на Балканите. Тази нова визия за града в сърцето на Източните Родопи предложи доц.д-р Румен Драганов, председател на Контролния съвет на Националния борд по туризъм по време на дискусията "Регионални брандове развитие на култура и туризъм", организирана от Асоциацията по туризъм "Перперикон" и вестник "Стандарт" в Кърджали. България вече има ски-столица - Банско, СПА-столица Велинград, европейска столица на културата - Пловдив. Кърджали е един от най-чистите райони в България и напълно заслужава да получи европейско признание като Зелена столица на Балканите, каза Драганов. И сега Кърджали е зелената столица на Балканите, съгласи се Николай Маринов, директор на Главна дирекция "Земеделска политика" в Земеделското министерство. В Кърджали може и да не го усещат така ясно, но хората като мен, които често идват в региона, виждат как той става все по-екологично чист, допълни Маринов и поздрави кмета инж. Хасан Азис за усилията, които полага в това отношение. Ние и в момента сме може би най-чистият град в България и реализираме много проекти в тази посока, каза зам.-кметът на Кърджали Веселина Тихомирова.

Тя приветства идеята градът да предприеме официални стъпки в посока институционализиране на идеята. Не го ли направите вие, ще го направи някой друг, каза Румен Драганов. Той предложи още създаването на туристически бизнес парк "Източни Родопи". Това е една от най-успешните форми за развитие на туризъм в Европа, каза експертът. Това е възможоност за развитие на туризма и със сигурност ще привлече чужди инвеститори в икономическата зона на града, каза Юлиян Балчев, зам.-председател на Българската агенция за инвестиции. Той съобщи, че в момента има засилен интерес към региона от страна на турски инвеститори.

По думите на доц. Драганов паркът трябва да подпомага местните производители и развитието на туризъм, който се основава само върху предлагането на продукти от съответния регион. Идеята е много любопитна и със сигурност ще определи нова визия на областта и ние трябва да се стремим към нея, каза областният управител Никола Чанев. Кърджали е на второ място по брой отглеждани говеда и по брой регистрирани земеделски стопани в страната, съгласи се и Йорданка Гочева, директор на областна дирекция "Земеделие". Имаме превъзходни чушки, нови овощни градини с череши, био ябълки и сливи и със сигурност сме готови за идеята да предлагаме на туристите само уникални продукти от региона, допълни тя.

Повече пари за фестивали предвижда Норвежката програма, съобщи на форума Амелия Гешева, зам.-министър на културата. Повече пари за проекти, свързани с култура, заложени и в бюджета на самото министерство. Увеличени са и парите за разкопки. Учените, които искат да разкопават скалното светилище "Ковил", трябва да кандидатстват с проекти за финансиране, препоръча Гешева. Тя подробно разясни всички програми за социализация, реставрация и живо културно наследство, от които общините в областта могат да се възползват. Амелия Гешева обеща съдействие за изясняване собствеността на крепостта "Патмос" в Ардино, а също така и за уреждане на неясноти със статута на рагионалния исторически музей в Кърджали. Амелия Гешева се ангажира да съдейства за уреждане собствеността на пет знакови за културно-историческия туризъм в Кърджали обекта - крепостите "Вишеград", "Моняк" и твърдината при устието на река Боровица, античните рудници за злато в Стремци и пещерата "Утробата". Процедурата за крепостта при река Боровица е започнала, чакат се данни от кадастралните карти.

За голям проблем с кадрите в туризма алармира още зам.-кметът Тихомирова. До миналата година филиалът на Пловдивския университет в града е поддържал специалност "Туризъм". От тази учебна година специалноста е прамахната. Туризмът е приоритет, а нямаме кадри, каза Тихомирова.
От разговорите ми с Пловдивския университет разбрах, че специалността е премахната, защото към нея няма интерес, каза губернаторът Никола Чанев и поиска от бизнеса да му дадат справка колко са завършили специалността Туризъм" докато тя е съществувала, колко от тях са наети в туристическите фирми и на каква позиция. До седмица ще имате тази инфхормация, ангажира се организаторът на кръглата маса инж. Фахри Идриз, председател на Асоциация по туризъм "Перперикон".

Имате пълното съдействие на УниБИТ за разкриване на програма за културно-историческо наследство, каза доц. Румен Драганов, който е преподавател в университета. Той се ангажира да осигури докторантури на завършилите специалността млади хора. На всеки магистър, който иска да работи за Кърджали - Зелена столица на Балканите и култкурното наследство на града, гарантирам, че ще продължи докторското си образование в УниБИТ, каза доц. Драганов и обеща дори съдействие за преподаватели в Кърджали.

Основен приоритет на Министерството на туризма за 2019 година е насърчаване на вътрешния туризъм и развитие на регионите, каза Венелина Червенкова, директор дирекция Стратегическо планиране на ведомството. Тя съобщи, че министерството е направило инвестиционна карта. Два от обектите в нея са от Кърджали - Перперикон и Водното огледало. При своите визити зад граница министърът на туризма Николина Ангелкова промотира картата пред стратегически международни инвеститори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай