Груевски отдалечи Македония от Европа

Груевски отдалечи Македония от Европа | StandartNews.com

Терористичните атаки само ще отложат падането му от власт, казва Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ и ЕНП

- Г-н Ковачев, къде се крият причините за събитията в Куманово? Как можем да определим конфликта?
- Засега има само хипотези. Има, разбира се, конспиративни теории, но факт е, че има огромно недоверие към правителството на Груевски, който вече над 9 години е министър-председател на Македония и който отдалечи страната от европейското членство. Македония беше задмината от Хърватска, даже от Сърбия, а и от други страни като Черна гора по пътя към европейското членство и изостава. Има недоверие към правителството, има огромни протести, които са в процес. За края на тази седмица беше подготвен и най-големият опозиционен протест в Скопие и в други градове и точно тогава, преди този протест, се случиха терористичните атаки в Куманово. Така че неясните моменти са много, затова и европейските институции, комисарят Хаан и ние в Европарламента призоваваме правителството и съответните служби съвсем прозрачно да представят анализ и резултатите от разследването - какви са тези хора, как така една терористична групировка толкова дълго време е в Куманово, откъде имат оръжия, как се е случило това нещо. Ние имаме, поне информацията на дипломатическите канали, е, че в Македония няма в момента истински етнически конфликт между голямата част от албанското население и т. нар. македонци, но има явно екстремистки групировки, които искат да нарушат етническата стабилност, но има и голяма въпросителна защо точно в този момент се случва.
- Казвате, тези въпроси не стоят на дневен ред от днес или от вчера. Къде всъщност се коренят причините за събитията, на които станахме свидетели през последните дни?
- Основополагаща в идеологията, която, за съжаление, беше избрана още през 90-те години на миналия век, когато се създаде независимата държава Република Македония, а то е за налагане на една идентичност, която не е базирана на исторически факти или на наистина развила се такава национална идентичност, а на фалшифицирането, манипулирането на историята и налагането с агресивни методи на тази идентичност, която отдалечи Македония от европейската интеграция, европейското членство. Имаме смесване на властите, имаме назначения, които са пак с много въпросителни от страна на правителството и лично от страна на министър-председателя на постове на хора на висши позиции. Имаме, разбира се, данните за огромен брой нерегламентирани подслушвания с оттенък на злоупотреба с власт от страна на изпълнителната власт - много, много въпросителни, които водят до сериозно недоверие от страна на македонските граждани.
- Очаквате ли премиерът Никола Груевски да подаде оставка, каквито са исканията на протестиращите?
- След като се случиха тези терористични акции, мисля, че поне временно Груевски и неговото правителство няма да пожелаят да подадат оставка и, както се случва често, изместването на фокуса на внимание ще запази конюнктурата, но аз мисля, че това е временно.
- Има ли вероятност, ако събитията в Македония продължат да ескалират, много хора да потърсят закрила в България?
- В Република Македония имаме над 100 хиляди хора, граждани с български паспорти. Имаме няколко десетки хиляди, които кандидатстват за български паспорт, и, разбира се, имаме неясен брой хора, които са готови или знаят от своите семейства истината, знаят какви са те, какви са по народност или какви са били техните родители, баби, дядовци. Разбира се, че тези, които имат български паспорти, те са си българи и могат по всяко време да живеят, където пожелаят, и в България или някъде другаде. Но за нас е важно да се гарантира сигурността и териториалната цялост на Македония.

(Пред агенция Фокус)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай