Грипът затвори 1070 училища и забавачки

Достигнахме пика на епидемията, прогнозира Красимир Вълчев

Грипът затвори 1070 училища и забавачки | StandartNews.com

ФОТО: бТВ

  • Достигнахме пика на епидемията, прогнозира Красимир Вълчев

1070 образователни институции са затворени днес заради грипната епидемия. Това са повече от 1/4 от училищата и детските градини в страната. Това съобщи просветният министър Красимир Вълчев.

"Днес може би е пикът, но не можем да прогнозираме точно. Имаме обявени грипни ваканции и в областите Добрич и Варна", каза Вълчев. Днес е последният неучебен ден в областите Бургас и Стара Загора, където грипът затвори най-много класни стаи.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 5-годишно дете почина от грип

От днес в грипна ваканция са 194 училища в област Пловдив, 122 - в област Варна и 69 - в област Добрич. Часове няма да има и в 97 школа от София-област.

Пред грипна епидемия е и столицата. Пикът в София се очаква в края на тази седмица или в началото на следващата, съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, цитиран от бТВ.

Два са вирусите, които ни атакуват тази зима. Те са от типа А - H1N1 и H3N2, като първият е по-разпространен и е по-известен като щама "Мичиган". Най-много са заболелите деца до 4-годишна възраст и във възрастовата група 5-14 години.

Едва 3% от българите, или не повече от 150 000 души, са си сложили противогрипна ваксина, показват данните на Министерството на здравеопазването.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай