Гражданско неподчинение! Родопско село отказва да плаща скъпа вода

Предупреждението е изпратено до главния прокурор Иван Гешев, Комисията за защита на потребителите и В и К- Смолян

Гражданско неподчинение! Родопско село отказва да плаща скъпа вода | StandartNews.com

От девинското село Осиково обявиха гражданско неподчинение заради новата цена на водата. "Хората обявиха, че няма да плащат водата от 1-ви февруари. Увеличена е с 66% и струва 3,29 лв. на кубик. В селото живеят предимно пенсионери и не могат да си позволят да плащат такава цена. Смятат, че е своеволие от страна на ВиК и че услугата им не отговаря на финансовите им претенции", каза кметът на Осиково Велин Палигоров.

Предупреждението е изпратено до главния прокурор Иван Гешев, Комисията за защита на потребителите и В и К- Смолян. То е подкрепено от подписите на  127 души.

В Осиково водата стига по етернитови тръби от около 5 километра по гравитачен способ, така че няма разходи за помпи и електричество. Канализацията е прокопана на ръка преди години от жителите му.  Нормата за всяко семейство беше да прокопае по 40 метра. Освен това тръбите ни бяха дарени от управата на яз. "Антонивановци" /"Въча"/ , гневят се от селото.

В съобщението до кметството е обявено, че в цената на водата се начислява и такса за обратните води. Според осиковчани, обратни води в селото няма как да се калкулират, тъй като всеки, когато си е строил къщата, е намирал начин да отвежда обратните води сам. В съседни села, където действително има канализация за мръсната вода, цената е по-ниска, негодуват в Осиково.

Изворът за питейна вода на Осиково е от карстов район и при силен дебит от дъжд или снеготопене водата е мътна и в тръбите е пълно с песъчинки, така че със седмици не е годна за пиене. Те настояват за поставяне на пречиствателен филтър от 1985 година.

Според служители в местния експлотационен район цената на водата е определена от регулатора, а в  Осиково се начислява такса за канализация, защото В и К отстранява аварии, както в довеждащите, така и за отвеждащите води. Така по сигнали тази есен били подменени около 100 метра тръби, пише Марица. 

Припомняме, че омбудсманът Диана Ковачева се противопостави остро на драстичния скок на цената на водата в област Смолян от началото на тази година. „Увеличението на комплексната цена на ВиК услугите за битовите потребители от 1 януари 2023 г. спрямо 1 януари  2021 г. е от 2,575 лв./куб. м на 4,625 лв./куб. м, т.е. със 79,59%. За последните няколко месеца цената на водата в област Смолян се увеличава за втори път за домакинствата от 1 октомври 2022 г. спрямо 1 януари  2021 г. с 44,22%, а от 1 януари 2023 г. спрямо 1 октомври 2022 г. с 24,52%“, посочва националният обществен защитник.

Кметът на община Смолян Николай Мелемов пък подаде жалба до Административния съд в София, с която иска отмяна на решението на КЕВР за цената на водата в Смолян. В нея той настоява решението да бъде обявено за незаконосъобразно, тъй като жителите на общината са персонално засегнати от него, а дружеството ще генерира и свръхпечалба от 3 млн. лв.

Кметът на община Златоград Мирослав Янчев от своя страна отправи предложения до Председателя на Народното събрание на Република България и Министъра на финансите за намаляване или освобождаване от ставката на ДДС върху цената на куб. метър от цените за водоснабдителни и канализационни услуги, предоставяни от „ВиК“ ЕООД – Смолян.

От община Доспат преди броени дни също заявиха, че ще излязат на ефективни  протести срещу драстичния скок на цената на водата от началото на тази година в Смолянска област.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай