Голяма заплаха дебне Седемте рилски езера

Трябва да се ограничи присъствието на туристи в най-застрашените зони, смятат учени

Голяма заплаха дебне Седемте рилски езера | StandartNews.com

Голяма заплаха дебне една от националните гордости на България - Седемте рилски езера. До 10 години те могат да изчезнат. Алармата удариха учени по време на специализиран форум.

Голяма част от езерата в Национален парк "Рила" са под сериозната заплаха да се превърнат в блата. Ако не се ограничат вредните въздействия, след 10 години ще загубим Седемте рилски езера, както и двете езера под връх Мусала, казаха експертите.

Един от най-сериозните проблеми, застрашаващи циркуса, в който са Седемте рилски езера, е големият туристически натиск и замърсяването, признава директорът на НП "Рила" Владимир Милушев и добавя, че втората причина е силната ерозия.

Състоянието на туристическите пътеки не е добро и в момента усилията са насочени към тяхното възстановяване с естествени материали. 20 км е дължината на обозначените за преминаване трасета, но с нерегламентираните пътеки стават над 60 км.

Учените са категорични, че трябва да се ограничи присъствието на туристи в най-застрашените зони. Според Милушев има начин поне да се забави развитието на негативните процеси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай