Неделя,

Голяма заплаха дебне Седемте рилски езера

От: СТАНДАРТ -
2136
Голяма заплаха дебне Седемте рилски езера
A
A
A

Голяма заплаха дебне една от националните гордости на България - Седемте рилски езера. До 10 години те могат да изчезнат. Алармата удариха учени по време на специализиран форум.

Голяма част от езерата в Национален парк "Рила" са под сериозната заплаха да се превърнат в блата. Ако не се ограничат вредните въздействия, след 10 години ще загубим Седемте рилски езера, както и двете езера под връх Мусала, казаха експертите.

Един от най-сериозните проблеми, застрашаващи циркуса, в който са Седемте рилски езера, е големият туристически натиск и замърсяването, признава директорът на НП "Рила" Владимир Милушев и добавя, че втората причина е силната ерозия.

Състоянието на туристическите пътеки не е добро и в момента усилията са насочени към тяхното възстановяване с естествени материали. 20 км е дължината на обозначените за преминаване трасета, но с нерегламентираните пътеки стават над 60 км.

Учените са категорични, че трябва да се ограничи присъствието на туристи в най-застрашените зони. Според Милушев има начин поне да се забави развитието на негативните процеси.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички