Голяма секира с тока! Нова такса вдига цената

Промяната влиза в сила догодина

Голяма секира с тока! Нова такса вдига цената | StandartNews.com

Голяма секира с цената на тока пада върху всеки един от нас. От 1 юли догодина домакинствата ще започнат да плащат такса достъп до електроразпределителната мрежа за мощност. В момента тя се определя на база потреблението.

С новите правила необходимата мощност за всеки обект ще зависи от индивидуалната консумация и от вида на използваните електроуреди.

От 1 юли 2024 г., когато започва новият регулаторен период, битовите потребители може да плащат мрежовата услуга „достъп до  електроразпределителната мрежа“ според заявената и предоставена им мощност, умножена по постоянна компонента, както небитовите потребители. В момента цената за достъп за домакинствата се определя въз основа на количеството потребена от тях електроенергия.

С приемането на Наредбата за енергийно бедните и уязвимите потребители отпада основната причина, с която Комисията за енергийно и водно регулиране отхвърли  предложения от Енергото на Южна България  метод  за  определяне на цената за достъп от 1 юли 2023 г. 

Постъпленията от тази такса се изразходват за инвестиции в инфраструктурата - електропроводи, трафопостове, подстанции, електромери и други важни за енергийната сигурност съоръжения, коментираха за „Телеграф“ енергетици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай