Голяма промяна в Гражданската отговорност. Кой ще плаща здраво

Какво се цели с искането за новия закон

Голяма промяна в Гражданската отговорност. Кой ще плаща здраво | StandartNews.com

Старата максима, че на българинът му идва акъла, ако го накараш да плаща, отново ще влезе в ход.

Шофьорът да плаща за смачканите ламарини и пострадалите хора, ако причини катастрофа при превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч. Това е едно от предложенията на Асоциацията на българските застрахователи, направени по внесените от Министерски съвет в парламента промени в Кодекса за застраховането, пише Труд бг.

Автомобилите задължително трябва да имат застраховка “Гражданска отговорност”, която покрива риска шофьорът да причини щети на имущество или да нарани хора.

Застраховката е задължителна, за да има гаранции, че пострадалите ще получат обезщетение.

С промени в Кодекса за застраховането от бранша искат да бъдат разширени случаите, при които след като платят по “Гражданска отговорност” могат да потърсят парите от виновния шофьор.

Предложението е шофьорите да плащат за обезщетенията за увредено имущество и пострадали хора, ако катастрофата е станали след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч, ако произшествието е станало след преминаване на червен сигнал на светофар, или на пешеходна пътека.

Извършването на престъпление при шофиране в населено място със скорост с над 50 км/ч над ограничението и при минаване на червено би могло да бъде приравнено на груба небрежност, дори на евентуален умисъл, затова тези обстоятелства трябва да станат основания застрахователят да търси парите за изплащане на обезщетения от виновния водач, посочват от Асоциацията на българските застрахователи.

Според експерти по пътна безопасност ситуацията с удар на пешеходна пътека е по-различна от катастрофа при превишаване на ограничението на скоростта с над 50 км/ч, защото произшествието на пешеходна пътека може да е и поради неразумно преминаване на пешеходец, защото улицата е прекалено тъмна или заради други фактори, за които шофьорът няма вина.

Докато скоростта на движение е изцяло решение на самия водач на автомобила.

Ако парламентът приеме предложението шофьорът да плаща за причинените вреди при шофирате с голямо превишение на ограничението на скоростта или при минаване на червено, промяната ще има дисциплиниращ ефект спрямо водачите, посочват от АБЗ.

За тези шофьори ще има допълнителни последици от тяхното поведение, което е в особено висока степен на обществена опасност, допълват от Асоциацията на българските застрахователи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
13 Коментара
Пенка
преди 1 седмица

Найпродaваният пpодyкт за отcлабвaне в свeта! Помoгна на мен и съпpyга ми и ще пoмогне на вас, pезyлтатът е видим след няколко дни, кyпиx го от тук--- https://da.gd/keto

Откажи
БайХой
преди 1 седмица

Много хубаво, само дето не разбирам за какво ми е тази застраховка като аз ще плащам после и за щетите?

Откажи
Готин
преди 1 седмица

Добра идея, с едно допълнение, ако пешеходец мине на червено, той да плаща щетите по колата!...

Откажи
Тираджия
преди 1 седмица

Не съм съгласен ! Плащаш гражданска 20-сет години без нарушения и после се случи нещо плащай, ами нали за това съм плащал години? Тогава ако си плащал 10-сет години без нарушения ще ми върнат например 80% от парите!

Откажи
Хаха
преди 1 седмица

Много им даваш 10% печалба им стига за да си покрият разходите за хартията 🤣🤣

Откажи
Гугутка
преди 1 седмица

А на нас кой ще ни плати за дупките който по пътищата където ни чупят колите плащай за това плащай за онова а за дупките по пътищата кой ще плати

Откажи
Застрахователен Брокер
преди 1 седмица

Търсят как да ни взимат парите без да плащат после

Откажи
Хахах
преди 1 седмица

Хахаха наглостта на тези застрахователи вече прелива чашата , искат само да взимат пари а те да не плащат за нищо . Съгласен съм със коментара по долу , да търсят парите от виновния ако започнат да връщат парите на хората в края на всяка година или началото на следващата след като е нямало произшествие и не 80 а 90 % да връщат 10% да им останат за хартията дето са изхабили , ненаядници мръсни 😡😡

Откажи
Хахаха
преди 1 седмица

Има и друг вариант да плащаме някаква минимална сума от 50 лв за година и толкова , когато стане проблем тогава да имат право да търсят от виновния

Откажи
Ненов
преди 1 седмица

Аз предлагам ГО да стане препоръчителна, тогава застрахователните ще се надпреварват да дават по големи обезщетения а не като сега да се чудят как да не плащат.

Откажи
Edna
преди 1 седмица

Застраховка се прави, за да се покрият щетите от застрахователя. Ако след застраховка ще си поемаме щетата, тогава застраховката става излишна. Ей, тези застрахователи се чудят как да не плащат нищо на никого.

Откажи
Бай Ганьо
преди 1 седмица

А тези с многото пари какво ще ги правим за тех не е проблем плащането?И анджик за кво тогава ще плащаме застраховка като трябва ние да си плащаме щетите

Откажи
count
преди 1 седмица

Пълна простотия, чудят се как да не плащат. Ако водач превиши толкова много скоростта да му се налагат солени глоби от Държавата, а не парите да влизат в частни джобове.

Откажи