Голяма промяна! Това ли е новата минимална заплата

От 1 януари 2024 година

Голяма промяна! Това ли е новата минимална заплата | StandartNews.com

Правителството предлага минималната работна заплата за страната от 1 януари 2024 година да стане 933 лева. Проектът е качен в портала за обществено обсъждане, информира "ДарикНюз". В момента минималното месечно трудово възнаграждение се определя през държавния бюджет и е 780 лв.

Новият размер на минималната работна заплата ще допринесе за повишаване на мотивацията на най-нискодоходната част от работната сила за търсене на работа, за реализиране и задържане на най-нискодоходната част от работната сила на българския трудов пазар и за повишаване на жизненото равнище и намаляване на риска от бедност сред работещите, гласи още изготвеното правителствено постановление.

Сред посочените мотиви за ръста на минималното трудово възнаграждение са посочени още повишаване на покупателната способност и потреблението на най-нискодоходната част от заетите и осигуряване на адекватност на заплащането им.

С проекта на постановление се определя и минималната часова работна заплата на 5,58 лв. при нормална продължителност на работното време 8 часа и при 5-дневна работна седмица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай