Голяма промяна със заплатите у нас. Прогнозата

Какво се очаква за 2024 година

Голяма промяна със заплатите у нас. Прогнозата | StandartNews.com

Реална ли е тази прогноза за стандарта на живот у нас, която се дава?

АИКБ прогнозира, че ще продължи ръстът на възнагражденията и той ще изпреварва инфлацията.

Очакваме около 8% ръст на заплатите тази година,

Министерство на финансите прогнозира инфлация от 4,8%, отчете Добрин Иванов, директор на Асоциацията на индустриалния капитал, в "Денят на Фокус“ по Радио "Фокус“.

(б.ред. средната заплата към ноември 2023 година в България е 2072 лева. При ръст от 8 % на година, това означава, че заплатите средно ще се вдигнат със 165 лева)

През 2023 г се наблюдаваха ниска безработица и висока заетост.

В края на 2022 безработицата беше 3,6%, а заетостта – малко над 72,2% - рекордно за България ниво. През 2023 г имаше отново охлаждане на пазара на труда – през третото тримесечие безработицата стана 4%. Тя се засили особено в сферите на индустрията и услугите.

През 2024 поне първите 6 месеца ще продължи тази тенденция на охлаждане, като очакваме втората половина на годината, вследствие на мащабни публични инвестиции и активизиране на инвестициите по Плана за устойчивост, да се увеличи стопанската активност и безработицата пак да намалее.

Статистиката сочи, че ръстът на средната заплата за 2023 е бил 15.%. Очакваме инфлация към ноември 2024 5.4%, имаме реален ръст на средната работна заплата с около 10%. Най-големите увеличения са в секторите образование, енергетика, промишленост, информационни технологии. Със сигурност има и сектори, където увеличения нямаше, но те са изключения.

Тенденцията от 2023 г ще се запази и тази година – проучване на Агенция по заетостта показа, че там има заявени свободни места най-много в сектор техника – малко над 37 000, след което преработваща дейност- 31 000, услуги – 26 994 места. Голяма част от кадрите в тези сектори се пенсионират и това създава натиск в търсенето на нови, млади кадри, даде още подробности Добрин Иванов. Заради увеличената инвестиционна активност в индустрията през 2024 г – откриване на нови предприятетия и производствени цехове, ще възникне нужда от нови работници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Илья
преди 3 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти поефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----- https://do.my/xbio

Откажи