Голяма опасност долита от Африка! Лудо време през април

Месецът започва със силни ветрове и оранжев дъжд

Голяма опасност долита от Африка! Лудо време през април | StandartNews.com

Мощен южен вятър -фьон ще пренесе пясък от Сахара у нас, а над страната ще вали оранжев дъжд. 

"Поради очакваните силни пориви на вятъра има висок риск и от материални щети в района на Североизточна България. Силни ветрове очакваме и в Северозападна България и планинските райони. Съветваме да се обърне внимание на незакрепените предмети в домовете и дворовете", предупреждават от Meteo Balkans. 

Денят на шегата ще започне с променлива облачност. В следобедните часове над Западна България и планинските райони ще се развиват купеста и купесто-дъждовна облачност. На места, главно в западната и северозападната половина от страната, ще превали и прегърми. Над останалата част от България времето ще е предимно облачно и ветровито. 

Минималните температури обаче ще останат без съществена промяна и ще са между 10 – 14°С. Малко по-хладно очакваме да е в района на Видин и Югозападна България – до 10-12°С.

Очакваните максимални температури ще са между 19-26°С. Най-високи ще са те в Централна България и района на Русе - до 24-26°С, а малко по-хладно в Югозападна България и районите със следобедни валежи, прогнозират от Meteo Balkans.

Месечна прогноза за април

Тази година април се очертава с необичайно високи температури и с тенденция очакваната средната месечна температура у нас да се задържи около климатичната норма, въпреки че ще посрещнем месеца с валежи и по-студено време. 

Среданата температура през април ще бъде около и над нормата, която е между 11 и 15 градуса в повечето райони, 9-11 градуса по Черноморието и между -5 и 4 градуса в планините.

Месечната сума на валежите средно за страната ще бъде около и под нормата, която за равнините е между 30 и 75 литра на квадратен метър, а в планинските райони - между 60 и 100 литра на квадратен метър.

През следващите три дни времето на Балканите ще се определя от силен средиземноморски циклон, позициониран над Италия и Йонийско море.  Поради топлото време очакваните валежите на полуострова ще са съпроводени и от гръмотевици. Остава и югозападният пренос и  концентрацията на прах от Сахара ще е висока. Възможно е валежите да бъдат оцветени в оранжев оттенък.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай