Голяма авария оставя Перник без вода (ДОПЪЛНЕНА)

Няма да бъде спазен днес графикът за  режимното водоподаване

Голяма авария оставя Перник без вода (ДОПЪЛНЕНА) | StandartNews.com

Никаква вода няма да тече днес от чешмите на хората в по-голямата част от Перник, град Батановци и още седем села, ползващи вода от язовир „Студена”. Причината е голяма авария по довеждащия водопровод от пречиствателната станция за питейни води. Няма да бъде спазен днес графикът за  режимното водоподаване, предаде БНР.

Причината да няма вода за голяма част от Перник е аварирал водопровод с диаметър 1020 мм в квартал „Железни заводи”. По отстраняването ѝ ще работят два екипа – на местното ВиК и на софийска фирма, като при необходимост ще се работи и през нощта до окончателното спиране на теча.

Продължителността на ремонта няма да позволи градските резервоари да бъдат захранени с достатъчно количество вода и графикът за режимно водоподаване в по-голямата част от Перник и околните населени места, които са на режим, няма да бъде спазен.

Аварията няма да се отрази на водоподаването по режим само на кварталите „Изток”, „Тева” и „Мошино”, част от квартал „Иван Пашов” и селата Люлин и Бучино, които ще бъдат водоснабдени по график.

"Надявам се, че екипите ще успеят да отстранят аварията по-скоро и режимът ще бъде спазен. Аварията е сериозна – на единия от двата главни водопровода. Засегната е централната градска част на Перник", каза пред БНТ новият шеф на ВиК-Перник Борислав Иванов.

"Авариите са се увеличили драстично от започването на водния режим. Спирането на водата натоварва мрежата сериозно", каза още той.

"3.5 млн. куб. метра е водното ниво на язовир "Студена". След около 10-15 дни ще се стигне до мъртъв обем, но хората не трябва да се притесняват. Водата от мъртвия обем ще бъде пречиствана", допълни Иванов.

"Към монета са подменени кранове и съоръжения по пречиствателната система", разкри управителят на ВиК-Перник.

"Няма законова обосновка за обезщетения на потребителите. Относно качеството на водата – тя е с добри параметри, но при честото спиране на водата има леко замътяване. Съветвам гражданите да я източват за 2-3 минути", завърши Борислав Иванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай