Голям цирк за пари в БНТ! Коя е причината

в студиото се разрази лют спор

Голям цирк за пари в БНТ! Коя е причината | StandartNews.com

"Дайте да не манипулираме хората, те не са паднали от небето!", така призова шефът на КНСБ Пламен Димитров. А неговият опонент в студиото на БНТ тази сутрин бе зам.-председателят на БСК Мария Минчева.

Тонът между двамата бе изострен през цялото време, като неведнъж преминаваше нормалните граници. "Ако обърнете внимание защо сме били против дадено число, в тези моменти винаги сме казвали, че не разбираме как се е стигнало до него. Това е спора! Визията трябва да бъде тристранно сътрудничество - работодатели, държава, синдикати, заяви Минчева. 

Увеличаването на средната заплата в София вдига равнището и в цялата страна, и това е изключение. Трябва да имаме едно балансирано число, от което да се вдига нагоре по сектори.

Въпросът как ще се отрази новият механизъм за минималната работна заплата отново възпламени страстите между събеседниците в студиото.

"Най-добре е да се измери на годишна база според мен. Твърдението, че като се вдига минималната заплата, ще започне да се плаща на черно, го слушаме вече от 30 години. Това просто не е вярно! Нивата в България все още са толкова ниски, че нейното увеличение не може да се отрази така. А когато тя се увеличава, тя става атрактивна за трудна на хората", категоричен е Пламен Димитров.

"Ако ви оставя да живеете с 950 лв в София съм сигурен, че няма да издържите!", продължи Димитров.

"А с 1000 ще издържите ли?", отвърна му Минчева.

Двамата така и не стигнаха до консенсус по важните въпроси, свързани с минималната работна заплата и труда на хората, пише Блиц.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай