Голям проблем с електронните рецепти

От какво се оплакват пациенти

Голям проблем с електронните рецепти | StandartNews.com

Две седмици откакто антибиотиците се отпускат само с електронна рецепта. Пациенти се оплакват, че трябва на висок глас да си казват ЕГН-то в аптеките.
 
Това е притеснително и за хората, които не желаят околните да научават възрастта им. Дали това е заплаха за изтичане на лични данни и как да се избегнат злоупотреби?
 
Електронните рецепти, които оставиха в историята хартиените, са улеснение, казват  фармацевтите.

"Вече няма такива проблеми като в началото. Разликата не е много голяма, защото антибиотиците в момента намаляват като предписание, тъй като излизат от сезон", допълни Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.
 
Изборът как да предоставят ЕГН-то си аптекарите оставят на пациентите.

"Аз им предлагам да въведат самостоятелно ЕГН-то, ако не желаят или казват, че ще го кажат, или дават лична карта, или пишат на лист", коментира Любов Ризонова, фармацевт пред БНТ.

Който не иска да казва ЕГН-то си има вариант клавиатура, на която го въвежда и я подава на аптекаря. "Това е облекчение и за тях, и за нас. По този начин няма да има притеснения", заяви Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

От Комисията за защита на личните данни напомнят, че трябва да има обучения в аптеките как да се иска единният граждански номер.
"Сам по себе си представлява алгоритъм от информация за лицето, който показва датата му на раждане, пола, която информация, когато не е свързана с други данни като негов адрес или място на живеене, трудно би могла да се използва по начин, който да му навреди", каза още Венцислав Караджов, председател на Комисията за защита на личните данни.
 
Комисията обаче няма как да извършва масови проверки в аптеките дали спазват правилата за защита на личните данни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай