Големият празник идва! Кое е вълшебното поверие

На този ден Йоан Кръстител покръства Исус Христос

Големият празник идва! Кое е вълшебното поверие | StandartNews.com

Идва 6 януари - един от най-големите български празници.

На този ден Йоан Кръстител покръства Исус Христос във водите на река Йордан. Йордановден се смята за последен от периода на т.нар. "мръсни дни“.

Има поверие, че нощта срещу Богоявление, Йордановден, носи силен вълшебен заряд.

Тази вечер, сложете каничка вода навън, под звездите и помълчете. В полунощ вземете водата и излезте под небето и й поговорете – за вас, за желанията ви, за това, което усещате. Тогава небето се отваря и чува нашите най-съкровени думи и желания.

Водата трябва да престои така цяла нощ, покрита с бяла кърпа, а на сутринта да измиете очите си с нея.

В църквата се извършва служба и, придружен от тържествено шествие, попът отива до река или водоем и хвърля кръста във водата. По традиция нечетен брой момчета се хвърлят, за да го хванат. Смята се, че който пръв го хване ще бъде много здрав и всичко ще му спори. В миналото този, който хванел кръста, бил богато награждаван от своите съселяни.

Смята се още, че болните, ако се измият с вода от мястото, където е изваден кръста, ще оздравеят. Носи се вода и вкъщи да се поръси за здраве или да бъде лек през годината, ако се наложи. Вярва се, че, ако кръстът замръзне във водата, годината ще е плодородна, а народът - здрав.

Традиционно на трапезата на Йордановден се слага пита, свинско, сармички, пълнени чушки, кисело зеле, боб, вино. Жените, родили скоро, правят кравайчета и раздават на близки и комшии за здравето на детето.

Имен ден имат: Йордан, Богдан, Йорданка, Данчо, Данка, Борил, Богомил, Бистра, Найден, Божидар, Божидара и техните производни.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай