Големи ползи от дистанционното отчитане на парното

Инж. Михайлов, директор на "Топлофикация Враца": В условията на криза преминаването към дистанционно отчитане е от изключителна полза за потребителите

Големи ползи от дистанционното отчитане на парното | StandartNews.com
  • Инж. Михайлов, директор на "Топлофикация Враца": В условията на криза преминаването към дистанционно отчитане е от изключителна полза за потребителите

Инж. Михайлов, защо все повече Ваши клиенти избират „Топлофикация Враца“ за свой топлинен счетоводител?

Бих казал, че най-голямото преимущество за всеки, който е избрал или избере "Топлофикация Враца" за свои топлинен счетоводител, е следното - цялата  информация и всички дейности са на едно място. Ако някой има въпроси може директно да се обърне към нашите специалисти, а не образно казано –„да се лута“ между фирмите за дялово разпределение и нас.

Хората, които ползват нашите услуги, могат да получат точна, бърза  и обективна текуща информация за това колко и какво трябва да плащат.

В град като нашия, в който повечето хора се познават, ние се опитваме постоянно да  повишаваме качеството на предлаганите услуги.

Все повече клиенти ни се доверяват и ни  избират за свой топлинен счетоводител.

Какво имате предвид с това, че всички в града се познавате и това Ви задължава?

Казано напълно откровено, всеки проблем с топлофикацията стига веднага до мен. Ако някой е недоволен или има въпрос, той много лесно може да ме намери-независимо дали става дума за авария, или за нещо друго. Аз съм дългогодишен директор на предприятието и повечето граждани ме познават. Считам това за предимство. Това да имаш пряк контакт с хората, на които доставяш услуги, е полезно, защото имаш реална представа дали предприятието, което ръководиш, се справя добре и къде има проблеми.

Защо е добре за  клиентите  да преминат на дистанционен отчет?

Защото чрез  преминаването на дистанционно отчитане, клиентите ни ще плащат само реално потребената от тях топлинна енергия. На нашите балкански ширини понякога някой може да ползва неправомерно енергия и другите да му плащат сметката. С дистанционния отчет това става практически невъзможно.

Какво трябва да направи човек, за да премине на такъв начин за отчитане?

Процедурата не е сложна, но има определени нормативни изисквания.

Първо е  необходимо решение на Общо събрание на етажната собственост. Второ  трябва да има съгласие от минимум 2/3 от етажните собственици. Трето упълномощен представител от общото събрание трябва да подпише договор за месечен отчет с „Топлофикация Враца“. Четвърто изискване е наши техници да извършат монтаж на дистанционни уреди във всички имоти към дадената  абонатната станция. Монтажът е безплатен.

Ако мога да обобщя, тези четири стъпки, донасят големи предимства, особено в условията на енергийната криза, която за жалост продължава.

А всъщност   дистанционна форма на отчитане не  е ли вече задължителна?

Абсолютно сте прав. Всъщност дистанционното отчитане вече е задължително. След приетите в началото на 2021 г. промени в Закона за енергийната ефективност, всички уреди за дялово разпределение върху радиаторите, топломерите и водомерите за топла вода, монтирани след 25 октомври 2020 г., трябва да бъдат с дистанционна форма на отчитане. Когато Ви описах горните четири стъпки, аз визирах наши клиенти, които още не са преминали към тази форма на отчет.

В закона има и краен срок, до който всеки клиент трябва да монтира уреди за дистанционно снемане на данните и това е 1 януари 2027 г. Не виждам смисъл да чакате още пет години, за да си улесните живота и да знаете, че плащате реално потребената топлоенергия. Няма да има нужда да осигурявате достъп на инкасаторите до дома си. Настина е улеснение.

И да Ви задам най-важния въпрос за всеки човек, особено в тези тежки за икономиката времена, когато имаме и доста осезаема инфлация. Колко струва подобна подмяна на уредите за отчет?

Подмяната на уредите ще струва на този етап около 160 лв. Това е средна цена за три разпределители и един водомер за топла вода за едно средностатистическо двустайно жилище в страната. Това е инвестиция, която се прави веднъж на 10 години. Както ние като топлинен счетоводител, така и фирмите за дялово разпределение, предлагаме схеми за разсрочено плащане и за финансово подпомагане на крайните потребители. В последните месеци виждаме, че има доста голяма инфлация, така че колкото по -бързо клиентите ни решат да се оборудват с подобни уреди, толкова по-евтино ще им струва. Към момента, както Ви казах, подмяната, грубо сметнато, излиза около 160 лева, за съжаление не мога да знам колко ще струват подобни уреди след една, две или пет години, когато е крайният срок за подмяна. Моят практичен съвет  е клиентите ни, които имат финансова възможност, още сега да преминат на дистанционен отчет, а не да чакат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай