ГЕРБ показаха, че са непригодни за политика

Кънчо Стойчев, социолог

ГЕРБ показаха, че са непригодни за политика | StandartNews.com

София. ГЕРБ не признават правилата на политическата игра. Те се опитват да използват оръжието "вот на недоверие", но за да го използваш, трябва да влезеш в зала и да защитиш позициите си. Те даже и това не могат да направят. Това е една игра на Бойко Борисов с хората, които го харесват.

Посланието на този ход е: "Аз мога да правя каквото си искам, аз мога да поискам вот, мога и да проваля заседанието, аз съм силният, аз мога да проваля заседанието, каквото кажа аз, това става". Това е посланието, което той иска да излъчи. Друг е въпросът, че това послание не се вписва по никакъв начин в една нормална политическа логика в една страна, в която трябва да се упражнява по нормален начин политика.

Струва ми се, че това може би е световен прецедент, поне аз не съм чувал някъде в някоя демократична страна опозицията да предприеме вот на недоверие и да не се яви. Мисля, че това е световен рекорд. Във всички случаи това показва нещо, което мнозина от социолозите говорим, че Бойко Борисов не играе на полето на политическото, на полето на демокрацията, той играе само на полето на властта.

Той не играе на полето на управлението. Кой може да управлява по-добре е въпрос на дискусии и спор, но той иска само да властва и може да има само поведение, свързано с властта. Той е почувствал, че ако влезе в залата, ще има дебати, аргументи, но по никакъв начин неговата власт няма да може да се прояви и той решава да прояви това, че има страшно много власт, като просто не отиде на училище и не влиза в класната стая. Това не е политическо поведение.
Независимо дали трезво мислещите хора са леви, центристи или десни те са на първо място трезво мислещи хора. Те имат мозък в главите си, а действието, което виждаме днес, не е предназначено за хората, които имат мозък в главите си. То е предназначено за тези, които нямат мозък в главите си, и може би тези хора са във възторг и си казват "Леле, какъв голям юнак е този".

(БГНЕС)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай