Георгиев: Решението на ВКС може да спаси 20 души с незаконни доходи

Лозан Панов е първият, който отказа да даде обяснения пред КПКОНПИ, обясни неговият председател

Георгиев: Решението на ВКС може да спаси 20 души с незаконни доходи | StandartNews.com

"За мен с едно решение ВКС наруши баланса между трите власти. Въпросът е, че законодателят беше пределно ясен. Прекратяването на производство срещу определено лице, не е пречка за предявяването на иск, а сега се казват, че е. Това заяви председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев  в предаването "Беновска пита" на Канал 3 по повод казуса с имуществото на лица, делата срещу които са прекратени,

"Монтескьо е казал, че има 3 власти и те не трябва да се месят една в друга. Едната власт тълкува закона, не по начина, по който трябва" заяви още Георгиев. И продължи. "Прекратяват се производства срещу лица за огромни суми, а не е редно.  Говорим за лица замесени в пране на пари. С това тълкувателно решение, че  съдът обвърза гражданската конфискация с производството, сега се прекратяват производства срещу 20 лица. Те са обществено познати, единият от тях е Христо Бисеров, а другите са замесени в отвличания. Аз преки доказателства нямам. Води проверки срещу над 300 лица за огромни размери", обясни още шефът на "Антимафия".  Той потвърди, че сред тези, които биха се възползвали от решението на ВКС, са Иво Прокопиев, Цветан Василев и Трайчо Трайков, срещу които има внесени искове за иззимане.  Проверяват се също Николай и Евгения Баневи.

"Не е редно ВКС да променя така законодателните решения. Законодателят казва, такава беше волята ни през 2012, такава е и сега. Дай боже и президента да не наложи вето, защото ще се спасят повече лица", каза още Георгиев.

Той коментира и ситуацията с шефа на ВКС Лозан Панов, която отказа да дава обяснения пред КПКОНПИ.

"Да, за Лозан Панов има проверка. Беше поканен да даде своите разяснения и да обясни защо се е получило несъответствие между доходите му и декларираните такива. Не знам каква е сумата. Поканихме го, но той публично отказа като заяви, че се месим в неговата независимост, при положение, че ние трябва да разберем. Не можем да направим нищо, ако лицата, които извикаме, не искат да дойдат. Това ни е първият отказ, до сега, никой не ни е отказвал. Странно за нас беше и  че отказът стана през медиите", добави Георгиев.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай