Георги Гергов стана архонт на Пловдивската митрополия

Титлата бе присъдена от пловдивския митрополит Николай

Георги Гергов стана архонт на Пловдивската митрополия | StandartNews.com

Бизнесменът Георги Гергов бе провъзгласен за архонт на Пловдивската митрополия. Титлата бе присъдена от пловдивския митрополит Николай в деня на празника на Митрополитския храм "Св. вмчца Марина". 

"Обявявам Георги Гергов – правовславен християнин, за архонт на Пловдивската епархийска църква", заяви владиката, след края на Съборна Архиерейска света Литургия.

Пловдивският митрополит Николай връчи грамота и орден в знак на благодарност за заслугите на Георги Гергов към православието. Всички се помолиха за него, след което в целия храм отекна "Достоен". Владиката не пропусна да благодари и на семейството на бизнесмена. Гергов дари 2 етажа от  Гръцкото училище в Пловдив, което ще бъде новото седалище на митрополит Николай.  В съседство с митрополитския дом Гергов изгражда и параклис "Св. Арахангели". 

"Искам да отдам дължимото на едни човек, който ме посрещна в Пловдив преди 15 години и беше до мен, помагаше ми във всичките дела и начинания. Човек, който понякога дискретно, тактично премахваше пречките по пътя ни и се прояви като истински приятел и верен син на църквата. Той направи няколко дарения. Това е Георги Гергов.  Няма да казвам колко е помогнал през всички тези години за организирането на всички тържества на епархийската ни църква. Той построи храма „Свети Климент Охридски“ в район „Западен“, дари на църквата сградата на Епархийското училище, известно като Гръцкото училище и ни помага за строежа на храма „Св. Архангели“- 8-ата  църква в Стария град", припомни митрополит Николай, предаде "ПловдивПрес".

"Потомците, скъпи г-н Гергов, ще са благодарни след 200 години, 100 или 50 години, но мой дълг е да ви изкажа благодарност още днес. Имате всякакви светски почести и награди, със званието днес ви въздигам сред всички миряни на най-високото стъпало и ви оказвам най-високата чест. Надявам се, че разбирате, че това отличие не може да служи за гордост. Възлагам върху плещите ви кръст, призовавам ви да поемете част от нашия товар и да споделяте отговорността за да опазим православаната вяра и да се грижим за църквата и благочествия народ. От днес нататък ще стоите от дясната ни страна в изпъленине на свещен обет, от днес сте воин на Христа, заставате в челаната редица на Христовото войнство", каза митрополит Николай. 

След празничното богослужение  в двора на митрополитския храм бе изнесен празничен фолклорен концерт. За архонт на пловдивската епархия преди 10 години бе обявен друг бизнесмен Петър Манджуков, който изгради храма „Свето Преображение Господне“ в жр Тракия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай