Ген. Радев е обещаващо име

Ген. Радев е обещаващо име | StandartNews.com

доц. Александър Маринов, политолог

- Доц. Маринов, сред всички оповестени в публичното пространство имена на възможни леви кандидати за президент има ли според вас такова, за което от АБВ и БСП със сигурност ще си стиснат ръцете?

- Да, то вече се очерта - става дума за ген. Радев. Виждате, че всички други оферти, всички други номинации са просто, за да има общ фон, общ контекст на процеса. Иначе по-малко от 24 часа, след като въобще се появи това име, виждаме, че на практика и двете основни партии вляво одобряват кандидатурата и дори започнаха да спорят до кого е по-близо. Те вече не гледат да е равноотдалечен, по-скоро това е за пред своите, за пред съответната партия. Да се поясни: "Общ е, ама по-скоро е наш и ние имаме инициативата за неговото издигане". Отдавна посочих, че ще се търси такъв тип фигура, която няма да е член на партийните ръководства или човек с дълга политическа биография.

- Какви са неговите шансове според вас?

- Много сериозни. Много сериозни, защото в България на всеки човек, който има сериозна професионална биография и в същото време не е забъркан в политиката, която се приема негативно от по-голямата част от хората, се гледа със симпатия. Разбира се, как ще се развие самата кампания е трудно да се каже отсега, но Радев е доста обещаващо име.

- С реформаторите и с патриотите е свързан следващият ми въпрос - ще извлекат ли двете групи политически дивиденти от президентския вот?

- Много различна е картината. Патриотите много бързо - очевидно след съответна предварителна, необявена подготовка - постигнаха видима консолидация около обща, да я наречем патриотична или националистическа кандидатура. Ще видим дали това ще има кумулативен ефект, т.е. дали партньорството на различните патриотични организации ще доведе до привличане на повече избиратели, каквато ниша според мен съществува. Но това зависи от много други неща - например доколко честно и здраво ще бъде това партньорство. При всяко положение перспективите пред тази група от три основни партии - ВМРО, "Атака" и НФСБ, изглеждат благоприятни поне в краткосрочен хоризонт, т.е. до президентските избори. След това какво ще се случи - не знаем. Положението при реформаторите е доста различно, бих казал дори в някакъв смисъл безнадеждно. С множеството номинации, с препитванията сега - пък всяка партия отделно ще ги препитва Въобще, личи си, че има силни тенденции на дезинтеграция, силни центробежни сили. Всички усилия се увенчават с успех само дотолкова да не се предизвика очевиден и непоправим разрив, но не виждам как от това ще произлезе достатъчно силна кандидатура, която да увлече със себе си и без това доста разнебитеното дясно пространство.

- Коментирахте, че ще се върви към смяна на формулата на управлението на страната. Ще бъдете ли по-конкретен?

- Според мен се върви към голяма коалиция между ГЕРБ и консолидираната левица - коалиция от типа на тази, която - поне външно, по форма - управлява Германия. Очевидно такава коалиция ще бъде доста стабилна, или поне доста по-стабилна от широката коалиция, която управлява в момента.

(Пред агенция Фокус, със съкращения)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай