Гарелов стана съветник на Тошко Йорданов

Популярният тв журналист е в парламентарната Комисия по медии и култура

Гарелов стана съветник на Тошко Йорданов | StandartNews.com

От два дни популярният тв журналист Иван Гарелов е съветник на парламентарната Комисия по медии и култура, чийто председател е Тошко Йорданов.

“Вероятно едно от първите неща, с които ще се заеме комисията, ще е промяната в закона за радиото и телевизията”, каза Гарелов пред “24 часа”.

Длъжността му е платена, а той ще присъства за първи път на заседанието на комисията в четвъртък.

Тошко Йорданов влезе няколко пъти в конфликт с публицисти, още в 45-ото Народно заседание. Тогава той изиска крумови закони за тв кореспондент, който позволи лапсус по време на живо включване. Миналия месец стана ясно, че управляващите започват промени в Закона за радиото и телевизията като предлагат наказателна отговорност за журналистите и също административна отговорност при разпространяването на фалшиви новини. Още тогава Тошко Йорданов каза, че до края на март депутатите няма да успеят да направят законодателните корекции. Нещата обаче не са толкова прости, защото и в момента журналистите носят наказателна отговорност за обида и клевета. Затова и от Асоциацията на европейските журналисти ЕЖ посъветваха депутатие да се запознатя с мнението на експертите, които от години работят в тази посока, а не да се започва всичко отначало.

Самият Иван Гарелов бе за кратко медиен съветник и в кабинета "Герджиков". "Не се наложи да ме уговаря дълго. Имам отношение към него и усилията на президента. Всичко това е в тон с моите разбирания и гражданската ми позиция", коментира тогава известният журналист. Няколко месеца по-късно той бе освобеден от тази длъжност след участие в телевизионно предаване и произтеклото от това нарушаване на правилото за неутралност на служебното правителство в предизборната кампания. Датам се стигна след като Гарелов публично защити Елена Йончева (тогава кандидат-депутат от БСП) от обвиненията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че като журналист е получила солидни суми от държавата, за да прави интервютата си в чужбина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай