Габрово отбелязва двоен празник

Днес е денят на Габрово, който отбелязва 160 години от обявяването си за град

Габрово отбелязва двоен празник | StandartNews.com

Огромна кукла на ген. Венцислав Мутафчийски мина по улиците на Габрово вчера като част от карнавала на хумора, който има десетилетна традиция. Шефът на ВМА бе съпроводен от премиера Бойко Борисов и вицепремиера Томислав Дончев. Заради противоепидемичните мерки хората наблюдаваха от терасите и дворовете си, предаде БТА.

Габровци се отказаха да режат опашката на котката, а по улиците на града преминаха едва три платформи. Фигурите, качени на тях, бяха на добре познати личности - Мутафчийски, Борисов и вицепремиера-габровец Дончев.

Днес (неделя) е денят на Габрово, който отбелязва 160 години от обявяването си за град. С молебен за благополучие и тържествено издигане на знамето на града ще бъде почетен празникът.

За годишнината бяха предвидени празнични инициативи, които в настоящите ограничения няма да се състоят. Под мотото „160 години Габрово град“ институциите на паметта и духа припомнят в публикации исторически събития и знакови личности.

1860 година е знакова за развитието на селището край Янтра. Тогава властите решават Габровският район да се отдели от Велико Търново и да бъде признат за град.

След тържествената част по издигане знамето на Габрово пред сградата на общината, в музей на открито „Етър“ ще демонстрират едновремешната градска мода.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай