Габриел: Приносът и лидерството на жените трябва да бъде приоритет

Вицепремиерът  каза, че вярва в потенциала на жените в икономическия растеж

Габриел: Приносът и лидерството на жените трябва да бъде приоритет | StandartNews.com

Източник: БГНЕС

Приносът и лидерството на жените трябва да бъде приоритет, за да може заедно да се създаде иновационна екосистема, която да подкрепя творчеството, новаторството, предприемачеството.

Това каза вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел на конференцията "EmpowerHer: Elevate to Excellence" в София, организирана от Американската търговска камара (АТК) в България по повод Международния ден на жената - 8 март.

Основна цел на инициативата EmpowerHer, поставена през 2022 г. между Американските търговски камари в Европа, Американската търговска камара към ЕС и Министерството на търговията на САЩ, е увеличаване на икономическото овластяване на жените на работното място и женското предприемачество. 

Мария Габриел каза, че вярва в потенциала на жените в икономическия растеж и в даването на видимост на историята на успеха на жените, в положителната сила на по-яркото представителство на жените на лидерски позиции и при вземането на икономически и политически решения. Вярвам, че разликата в заплащането между мъжете и жените за труд с равна стойност няма място в демократично общество. Затова и овластяването на жените е императив за всички нас, които се борим за едно общество, което да е по-добро, по-справедливо, да е приобщаващо, но също така се борим и за увеличаване на производителността и икономическия растеж, каза Габриел. По думите й, ако успеем да постигнем това, печелим всички.

Габриел цитира данни, според които само 8 процента от 500-те компании в "Стандард енд Пуърс" имат жена главен изпълнителен директор, но те са надминали по възвращаемост инвестициите в 92 процента от компаниите, ръководени от мъже в последните 10 години. Според данните през последните 10 години разликата във възвращаемостта е 384 процента при компаниите, ръководени от жени, 261 процента при компаниите, ръководени от мъже, като Мария Габриел каза, че ще продължава да привлича вниманието върху необходимостта от целенасочени политики за увеличаване на броя на компаниите, ръководени от жени.

Вицепремиерът каза още, че според данните 40 процента от иноваторите и предприемачите в Европа са жени, но въпреки това едва 5 процента от тях са инвеститори в рисков капитал, както и че 15 процента от стартъпите в Европа са основани от жени, но те получават едва 2 процента от инвестициите в тази сфера. Вярвам, че това трябва да се промени, но само с думи няма да стане, за това са необходими нашите знания, умения, предложения за конкретни отговори, каза Мария Габриел.

Габриел припомни инициативи, които е имала като еврокомисар по иновациите, науката и образованието, като отбеляза, че част от тях са били директно свързани с това да има повече жени предприемачи, да се обърне повече внимание на компаниите, ръководени от жени, които има нужда да привличат повече капитал. 

Мария Габриел отбеляза важността да има повече информационни кампании и даване на видимост на постиженията на жените новатори и посочи, че това е едно от предизвикателствата пред нея, за което ще работи. Тя даде пример с Европейския форум за жени новатори, създаден през 2022 г., в който се включиха жени предприемачи и иноватори от цяла Европа, чиято цел беше да се изгради платформа, в рамките на която да се обсъждат предизвикателствата и възможностите пред жените в областта на иновациите и предприемачеството. Габриел припомни, че миналата година, отново на 8 март, представи информационна кампания, посветена на момичетата и жените в науката и иновациите. Затова според Мария Габриел е дошло време да направим такава информационна кампания и в България. По думите й може да направим така, че до края на годината, всяка седмица с кратък клип, както европейската кампания, да се даде видимост на историята на успеха и постиженията на жените.

Мария Габриел отбеляза също важността на създаването на връзка между образование и предприемачество, стратегически инвестиции и достъп до капитал. Тя постави акцент върху необходимостта от повече обучения и програми за развиване на предприемачеството и уменията при жените.

Като припомни, че страната ни беше избрана за член на Съвета на ООН по правата на човека за периода 2024-2026 г., Габриел посочи и включването по нейна инициатива сред приоритетите на членството ни темата за достъпа до образование за момичетата и значението на STEM образованието със специален фокус върху момичетата и жените. Би ми се искало да излезем с една българска инициатива, която да бъде давана за пример за това как ангажимент в рамките на ООН може да бъде изпълван с конкретика и може да води до резултат. Нека да докажем, че членството на България в Съвета на ООН по правата на човека обръща специално внимание на момичетата и жените и то в STEM образованието, каза Габриел, пише БТА.

Иван Михайлов, главен изпълнителен директор на Американската търговска камара (АТК) в България, каза при откриването на форума, че в днешния ден отбелязваме заслужено признание на жените за приноса и просперитета на нашето общество. В АТК сме се посветили да насърчаваме равенството, приобщаването, недискриминацията във всички аспекти на бизнеса и обществото, каза Михайлов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай