"Френската борса" гълта милиони. В дъното стоят адвокати

Васил Велев с разкрития за новата измама

"Френската борса" гълта милиони. В дъното стоят адвокати | StandartNews.com

Още подробности за новата схема за източване на обезщетения при безработица и фиктивна работа в чужбина разказа по Нова телевизия Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България. „Стандарт” първи алармира за т.нар. „френска борса”.

ВИЖ ОЩЕ: Нови подробности за измамата на годината! Френска борса

Хора от областите Благоевград, Кюстендил и Смолян напускат работа и заминават за две седмици във Франция. Там се регистрират и получават право на обезщетение от 1800 лв. на месец за безработни, връщат се тук и искат да работят при предишния си работодател, но без договор, за да могат да получават пари от Бюрото по труда и от обезщетението придобито във Франция. Това е задължение по европейски разпоредби и държавата трябва да изплаща тези обезщетения. Според Васил Велев българите, които получават обезщетения по тази схема са хиляди, а държавата ни е ощетена с десетки милиони левове.

ВИЖ ОЩЕ: Френска борса. Бизнесът вдигна ръце

В разговора се включи и зам.-кметът на Разлог Христо Зайков, който каза, че в Бюрото по труда в Разлог има 250 молби от хора, които чакат да получат подобни обезщетения за безработица, придобити във Франция.

Проблемът е сериозен, поканени бяхме в комисията по туризъм, където бяха обсъдени мерки, каза Зайков. Според него работодатели от туристическия сектор обясняват, че заради тази схема трудно си намират служители. Върналите се тук при същия работодател искат да работят без договор и остават на борсата.

Според Васил Велев измамата е организирана от адвокати. Подозренията са, че фирмите, които фиктивно наемат наши сънародници, са регистрирани от юристите.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай