Нови подробности за измамата на годината! Френска борса

Бизнесът бесен, никой не иска да работи

Нови подробности за измамата на годината! Френска борса | StandartNews.com

Нови подробности за измамата на годината обяви председателят на АИКБ Васил Велев. „Стандарт” първи алармира за т.нар. „френска борса”, която оставя бизнеса без работна ръка. Най-потърпевш е туристическият бранш.

ВИЖ ОЩЕ: Френска борса. Бизнесът вдигна ръце

Работници заминават организирано с автобуси за Франция, там се назначават фиктивно от френска компания на минимална заплата. Но те може да се назначат и на произволна заплата, защото назначението им е фиктивно - остават само за седмица, след което се връщат в България и се регистрират в бюрата по труда. Оттам получават обезщетение за безработица на максималното за нашата страна ниво в продължение на 9 или 12 месеца в зависимост от общия стаж", разкри детайли от измамата Васил Велев.

Подобна измама е възможна заради пролука в европейското законодателство, посочва Велев. Във Франция размерът на обезщетението се определя според размера на заплатата, която човек е получавал последния месец, докато у нас се гледат възнагражденията през последните 24 месеца преди съкращението.

Дори да бъдат назначени във Франция на минимална заплата, която е над 1700 евро, като се върнат у нас мнимите безработни и се регистрират в бюрата по труда, те автоматично получават максималното обезщетение за безработица за България. В момента то е около 1800 лв. месечно, а от следващата година ще скочи на над 2200 лв., тъй като е предвидено увеличение на максималната дневна ставка.

С тази сума в джоба, безработните не искат да се хванат официално на работа, което създава проблем и за фирмите. Но хораат не се отказват от още доходи и мнозина от тях се хващат на работа, но на черно. Това създава огромен проблем за фирмите, които искат да са изрядни и на светло.

Първи аларма за „френската борса” би зам.-кметът на Разлог Христо Зайков по време на заседание на парламентарната комисия по туризъм, посветено на готовността за зимния сезон. Зайков се оплака, че местните хотелиери и търговци трудно намират работници за зимния ски сезон, защото сервитьори, камериерки, бармани и дори готвачи не искат официален трудов договор, защото получават „френските обезщетения”.

Схемата води до източване и на българския бюджет, защото не цялата сума от обезщетението се изплаща от френската социална система, част  от средствата се плащат и от НОИ, казаха работодателските организации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
lonexx
преди 4 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може----- https://tyny.to/sunex

Откажи