Събота,

Фотокапан засне две мечки на Витоша

A
A
A

Майка с малко мече бяпха заснети в района на Държавно ловно стопанство "Витошко-Студена". Подаден е сигнал за нападение от кафява мечка на пчелин. Кошерите се намирали в частен имот в района на ловното стопанство в границите на парк "Витоша". Експерти констатирали щетите и поставили фотокапани. На 4 и 6 декември устройствата са заснели две мечки - майка с малкото й.

Кафявата мечка, която се среща в България, е защитен вид, включен в Червената книга. Макар и едро, тя е едно от най-плахите диви животни и избягва срещите с човека. Обикновено мечката усеща присъствието му отдалече и се оттегля спокойно. По-опасна може да бъде срещата с майка с малко мече, защото тогава тя става агресивна, защитавайки малкото си.

Екоекспертите напомнят при среща на екземпляри от защитен вид незабавно да сигнализираме, но и да се пазим.

„От целогодишни наблюдения чрез фотокапани стана ясно, че на Витоша има около 15 мечки. Те мигрират и не стоят на едно място. Говорим за територия над 25 000 хектара – цялата южна страна на планината. Трудно е турист да срещне мечки, защото са предпазливи. В повечето случаи усещат предварително човека и самите те избягват контакт”, обясни в „Здравей, България” инж. Драгомир Пенчев, директор на държавно ловно стопанство „Витошко-Студена“.

По думите му преди зимния сезон е нормално мечките да трупат повече запаси и затова са нападнали пчелина. Той обясни, че животното напада в момент, в който е изненадана и когато човек се приближи до нея, без да го е усетила. Също така, когато е с малкото си. Пенчев обаче поясни, че това се случва изключително рядко.

Тагове: Витоша Мечки

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички