Фонтани и стъклени пешеходни пътеки на площад "Св. Неделя"

Проектът на „Фуксас“ предвижда разкриване на античните останки около църквата „Света Неделя“

Фонтани и стъклени пешеходни пътеки на площад "Св. Неделя" | StandartNews.com
  • Фонтани и стъклени пешеходни пътеки на площад "Св. Неделя"


Модерни градски фонтани, елегантно вкопани в настилката, стъклени пешеходни пътеки над археологически находки и светещи навеси ще предадат нова визия на столичния площад "Св. Неделя". Това предвижда проектът на архитектурното студио „Фуксас“ от Италия, който спечели конкурса за обновяването на площада. Международното жури открои пет от общо седем проекта, които стигнаха до втория етап на конкурса, сред тях нямаше участник от България.
Проектът на „Фуксас“ предвижда разкриване на античните останки около църквата „Света Неделя“, като над археологическите разкопки ще бъдат създадени стъклени пешеходни пасажи така че хората, разхождайки се да се наслаждават на богатото културно наследство на древна София.
Разработката предлага интеграция на природа, история и съвременност, създавайки просторно пешеходно пространство с високотехнологични навеси, водни атракции и зелени площи. Планират се и ефектни футуристични елементи – хай-тек стъклени навеси, които ще произвеждат ток, през деня ще правят сянка и на тях ще може да се зареждат телефони и лаптопи, а вечер ще осветяват площада. Идеята е и за ново, по-богато озеленяване.
“Проектът е реалистичен и поставя акцент върху културното наследство. Съвременните елементи, които се предлагат, са елегантни и ненатрапчиви”, обясни председателят на 15-членното жури Малина Едрева, шеф на комисията по култура и образование към СОС. Ще се коментира и дали хайтек навесите да са толкова много. “На картинка е много красиво, но нека да видим детайлите”, коментира кметът Йорданка Фандъкова.
Основният аспект на проекта на „Фуксас“ е да се отстрани автомобилното движение от площада. “Искаме площад за хората. Още от римско време това място е било сърцето на града. Това трябва да се запази. Затова предлагаме парк и площад, свързваме пешеходните пространства и улесняваме достъпа на хората. Предлагаме нещо като отворен музей”, обясни Микеле Чинини от студио “Фуксас” при представянето на проектите.
Догодина общината ще сключи договор със студио “Фуксас” за изготвяне на работен проект, ако няма обжалване на конкурса, и през 2021 г. може да започне обновяването на площада. Главният архитект на София Здравко Здравков пък пожела обновеният площад да стане най-сниманото място от София във Фейсбук и Инстаграм. Очаква се цената на обновяването на пл. „Света Неделя“ да е около 17 млн. лева.
Основаната от Масимилиано и Дориана Фуксас компания е с 40-годишна история. Има клонове в Рим, Париж, Дубай и Ню Йорк, които са Изготвили са над 600 проекта за градски пространства във Франция и Италия, но също така и за летища, музеи, културни центрове, офиси, музикални клубове. „Фуксас“ бе една от компаниите, които кандидатстваха и за възстановяването на опожарената катедралата „Нотр Дам“ в Париж.
Самият аpx. Maĸcимилиaнo Фyĸcac e eдин oт нaй-пpoдyĸтивнитe и извecтни итaлиaнcĸи apxитeĸти, aвтop нa знaĸoви cгpaди cъc зaпoмнящи ce фacaди в paзлични ĸpaищa нa cвeтa. Cpeд тяx ca мeждyнapoднoтo лeтищe в Шeнжeн, Kитaй, пaнaиpният ĸoмплeĸc в Mилaнo, нayчни и ĸoнгpecни цeнтpoвe в Итaлия, Гpyзия, Швeйцapия, и дpyги. Apx. Фyĸcac пoceти Бългapия минaлaтa гoдинa, зa дa yчacтвa в ĸoнфepeнция нa тeмa „Дизaйн и ycтoйчивo paзвитиe“.
Конкурсът зa възcтaнoвявaнe, oбнoвявaнe и изгpaждaнe нa плoщaд „Cвeтa Heдeля” бе обявен в началото на годината. Целта е да се създаде ново културно пространство около eднoимeннния катедралeн храм, ĸoeтo дa cъчeтaвa в ceбe cи apxeoлoгия и cъвpeмeннa apxитeĸтypa. Да ce оформи мpeжa oт aтpaĸтивни oбщoдocтъпни пpocтpaнcтвa в цeнтъpa, вĸлючвaщa oбнoвeнитe зoни нa бyл. „Bитoшa“, Гpaфa и aнтичния културно-комуникационен комплекс "Сердика" при Ларгото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай